Viiel omavalitsusel tuleb leppida avaliku konkursiga

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sindi linnal, Paikuse, Tori, Surju ja Tahkuranna vallal tuleb ainuõigusega jäätmevedaja leidmiseks kuulutada välja uus konkurss, kuna president ei pidanud põhjendatuks jäätmekeskuste palvet jätta riigihangete seadus välja kuulutamata.

Mittetulundusühingud Kesk-Eesti Jäätmehoolduskeskus ja Lääne-Viru Jäätmekeskus saatsid presidendile üleskutse jätta 16. detsembril riigikogus vastu võetud riigihangete seaduse ja sellega seonduvate seaduste muutmise seadus välja kuulutamata ja saata riigikogule uuesti arutada.

Seadusemuudatusega ei antud omavalitsustele alanud aastast jõustuma pidanud õigust korraldada jäätmevedu ise või enda üksuste kaudu avaliku konkursita.

Jäätmekeskused väitsid, et seadusega luuakse Euroopa kohtu seisukohaga selgesti vastuolus olukord, kuna Euroopa kohtu pikaajalise praktika kohaselt ei ole omavalitsus kohustatud tellima hanke korras asju ega teenuseid kolmandatelt isikutelt, kui need on temale kättesaadavad majasiseselt.

Presidendi kantselei direktor Rainer Saks vastas, et kuna seaduse õiguslik analüüs ei näidanud seaduse põhiseadusvastasust, kuulutas president seaduse välja.

Kesk-Eesti jäätmehoolduskeskus koondab 24 omavalitsust, sealhulgas Vändra alevit ja Vändra valda. Lääne-Viru jäätmekeskus ühendab 15 omavalitsust.

Enne riigikogus seaduse vastuvõtmist saatsid majasisese tehingu keelamist tauniva pöördumise teele üleriigilised omavalitsusliidud ja Paikuse vallavalitsuski.

Paikuse vallavanema sõnutsi saanuks ümberkaudsete omavalitsuste jäätmeveo korraldada Paikuse valla ja Pärnu linna omanduses jäätmekäitluskeskuse OÜ Paikre kaudu. Vältides sellega avalikul konkursil tekkida võivat uut aastatepikkust hankevaidlust ja sellega kaasnevaid kohtukulusid. Samuti olnuks jäätme hind ja vedamise korraldus otseselt avaliku ehk omavalitsuse kontrolli all.

Sindis, Paikusel, Toris, Surjus ja Tahkurannas puudub kolm aastat kestnud kohtuvaidluse tagajärjel jätkuvalt ühtne prügivedaja, mida juba 2007. aastal sooviti valida selleks välja kuulutatud konkursiga.

Sindi abilinnapea Marko Šorini sõnutsi otsitakse nüüd eksperte, kes aitaksid kokku panna uue avaliku jäätmevedajakonkursi hanketingimusi selliselt, et vältida hiljem osalejate vaideid ja kohtuskäimist.

Samuti on kõne all, kas ühtseks jäätmeveopiirkonnaks jäävad kõik viis omavalitsust.

“Kuna sügisel arvas Tori vallavanem, et järjepidevuse lagundamiseks eelmise viie omavalitsuse liiduga astub Tori välja. Mitte sellepärast, et nad ei tahaks koostööd teha, vaid selleks, et kaoks järjepidevus ega tuleks vanad vaided uuesti lauale,” rääkis Šorin.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles