Pillerpalli lastekaitsepäev möödus liiklust õppides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pillerpalli lasteaias oli liiklusteemaline lastekaitsepäev.
Pillerpalli lasteaias oli liiklusteemaline lastekaitsepäev. Foto: Erakogu

Kui särtsakas liikumisõpetaja Sirje Aoveer ja õppealajuhataja Halliki Tammiste otsustasid 2015. a sügisel kirjutada liiklusalase haridusprojekti „Liigun tervelt ja turvaliselt“, ei teadnud Pillerpalli lasteaias keegi, milline liikumis- ja liiklustihe õppeaasta sellest tuleb.

Tänu projektile sai Pillerpalli rühmadesse soetatud puuduolevad laste ja täiskasvanute helkurvestid, koostati lasteaia ja Pärnu toimetulekukooli ümbrust tutvustav lauamäng, muretseti valgusfoor ja vajaminevad liiklusmärgid, korraldati liiklusnädal ja rida rühmasiseseid vahvaid ettevõtmisi.

Selleks, et õppeaasta saaks korralikult ära saadetud ja tulevased tublid liiklejad proovile pandud, otsustati korralda lastekaitsepäevale pühendatud liikluse mängupäev, mille eestvedajateks said õpetajad Karin Kaugeranna ja Marve Torstenberg.

Hommikul üllatasid lapsi politseinikeks maskeerunud õpetajad, kes olid varustatud vile, helkurvesti ja loomulikult valvsa meelega. Kuna iga suur ja väike teab, et liiklusesse saab minna vaid laps, kes on virk ja kraps, võimeldi muusika saatel kõigepealt meel teravaks ja jalad liikuvaks. Seejärel jaotusid lapsed pesadesse, kus nad said proovile panna oma teadmisi ja neid praktikas kasutada.

Esimeses pesas said lapsed lasteaia hoovialal orienteeruda, selleks puhuks olid hoovialale paigutatud pildid Pärnu kohtadest: Kesklinna sild, Endla teater, keskraamatukogu, kaubanduskeskus Port Artur ja lõpuks politseimaja. Lapsed pidid ühest paigast teise liikuma, järgides liiklusmärke nii postide otsas kui maapinnal. Liiklejatele, kes hooletult  üle tee tormama kippusid, hakkas vilisema konstaabli vile, sest tähelepanu ja ohutus olid selle mängu tähtsaimad komponendid.

Järgmises pesas toimus teatevõistlus, kus pandi proovile laste kiirus ja täpsus. Lapsed jaotusid võistkondadeks ning ülesandeks oli helkurvestide korrektne selgapanek, jooks ümber tähise ja seejärel vesti edasiandmine sõbrale.

Kolmas pesa oli neile, kel soov kirjutada ja joonistada. Koolieelikud ja agaramad nooremad jõnglased said täita liiklusalast ristsõna, samal ajal kui teised valmistasid sõnalisel juhendamisel valgusfoori.

Mängu ei ole kunagi laste jaoks liiga palju ning lõpetuseks saidki väikesed liikluspäeval osalejad oma tähelepanu ja kuulamisoskuse proovile panna liiklusmängus „Avarii“. Kõikide rühmade, kaasa arvatud arendus- ja sõimerühma lapsed said soovi korral tegutseda kõikides pesades. Iga ülesande täitjale jagati üks lõbus kleeps. Võidukal finišeerijal oligi töölehele kogutud kõik neli kleepsu.

Peo lõpus tänati lapsi aktiivse osavõtu eest ning tublidele liiklejatele anti üle maanteeameti diplom ja lasteaia logoga helkur. Tore hommikupoolik lõppes maitsva lõunasöögiga õues.

Laste sõnul oli liikluspäev tore. Kõige enam jäi väikestele meelde diplomi ja helkuri saamine, uute teadmiste omandamine liiklusest ja sõbralikud politseinikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles