Täna lõpeb euro ja krooni paralleelkäive

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna on viimane päev, kui Eestis saab maksta kroonides. Alates homsest on Eestis ainus ametlik maksevahend euro.

„Kahenädalane paralleelkäibe periood on sujunud hästi ja suuremate tõrgeteta. Kui jaanuari alguses olid pangakontorites rahavahetuse tõttu tavapärasest pikemad järjekorrad, siis sellel nädalal on ooteajad kontorites tunduvalt lühemad,“ rääkis rahandusministeeriumi kantsler Tea Varrak.

Varraku sõnul on kaubandus eurole üleminekuga hästi kohanenud ja poed on eurode ringlusesse suunamisega hästi hakkama saanud. „Hindade ümardamine ja eurodes näitamine on muutunud samuti järjest korrektsemaks.

Tarbijakaitseamet on teinud ettevõtete kontrollimisel väga head tööd ja jätkab eurole üleminekuga seotud kontrolle veel selle aasta suveni,“ rääkis Varrak. „Paralleelkäibe lõppedes lühenevad taas kassajärjekorrad. Suur tänu kassapidajatele, kelle töö on olnud kahes valuutas arveldamise tõttu eriliselt pingeline.“

„Ühtlasi tänan siiralt kõiki Eesti elanikke mõistva suhtumise eest euro kasutuselevõtmisel, tänu inimeste arukusele ja heasoovlikkusele õnnestus eurole üleminek Eestis suurepäraselt,“ ütles Tea Varrak.

Eilse keskpäevase seisuga on Eesti Panga andmetel ringluses veel 198 miljoni euro väärtuses kroone, eurosid on keskpanga kaudu ringlusesse läinud 266 miljonit.

Juuni lõpuni saab kroone vahetada eurodeks kõikides sularahateenuseid pakkuvates pangakontorites, juulist kuni aasta lõpuni saab seda teha piiratud kontorivõrgus. Alates 2012. aastast vahetab Eesti Pank tähtajatult kroone eurodeks ametliku kursi järgi ja teenustasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles