Juhtkiri: Suvepealinnale tagasi vaadates

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Tänases Pärnu Postimehes kirjutab Pärnu kunagine linnapea Väino Linde sellest, kuidas tekkis suvepealinna mõte ja mil kombel õnnestus Tallinn nõusse saada, et juuni algul antakse pealinna tiitel ajutiselt Pärnusse.

Tegelikult ulatuvad suvepealinna juured juba sõjaeelse iseseisvuse aega, aga nagu ikka, on kõik uus hästi unustatud vana. 5. juunil 1937 kirjutas Vaba Maa pealkirja all “Suwise pealinna tänawused trumbid” ennekõike Rannahotellist, mis ootas avamist. Leheküljelises uudisloos kiideti pea igast kodumaa nurgast üsna hõlbust ühendust Pärnuga ja meenutati, et läinud aastal oli Rootsi spordisõbralik seltskond nimetanud Pärnut spordiparadiisiks.

Pärnu polnud suvisel ajal ainult suvepealinn, vaid täitis isegi ajutise pärispealinna funktsioone. Kuna riigivanem ja hilisem esimene president Konstantin Päts kosutas suviti kodulinnas tervist, pidid valitsuse liikmed sageli Tallinnast Pärnu sõitma, et riigiasju arutada. Sestap polnudki 1995. aastal abilinnapea Kalev Päidi mõte, et valitsus võiks suvised istungid korraldada Pärnus, nii liivalt riisutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles