Peeter Järvelaid: Kas omavalitsuste või külanõukogude Eesti?

Peeter Järvelaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Järvelaid
Peeter Järvelaid Foto: PP

Aastal 2016 lubab valitsuserakond, et nüüd lõpuks saab teoks kohalike omavalitsuste reform, mis peaks viima riigi majanduslikud võimalused tasakaalu, et finantseerida kohalikke omavalitsusi ja selle kaudu kindlustada kogu Eesti Vabariigi alal elavatele inimestele vajalikud teenused, mida peab seaduse järgi tagama riik ja kohalik omavalitsus.

Ometi on paljud inimesed Eestis üpris pessimistlikud, et see, mida valitsus viimasel ajal reformiks nimetab, ei ole millegi paremaks tegemine, vaid hoopis asendustegevus või riigi raha hetkeline kokkuhoiukampaania, mis pikemas perspektiivis ei pruugi kokkuhoidu tuua. Omavalitsusreformi kriitikud nimetavad selles valdkonnas askeldamist riigi geograafilise kaardi ümberjoonistamiseks. Miks on see nii?

Kui räägime kohaliku omavalitsussüsteemi reformist, tasub veel kord läbi mõelda, mida see reform päriselt tähendada võiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles