Rannahäärberi ümbrus õitseb hoolimata rooside külmaroaks langemisest

Silvia Paluoja
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Suvelilled on nüüd istutatud, aga talv võttis roosid ära ja neist on kahju,” seletab Vaiste rannahäärberi perenaine Õnne Vainukivi, näidates abikaasa Jüriga oma aeda.
“Suvelilled on nüüd istutatud, aga talv võttis roosid ära ja neist on kahju,” seletab Vaiste rannahäärberi perenaine Õnne Vainukivi, näidates abikaasa Jüriga oma aeda. Foto: Urmas Luik

Ajakirja Maakodu konkursil “Eesti kauneim maakodu 2015” kauneimaks taluks valitud Vaiste rannahäärber jääb Kastna külla. Sedasi on poolitatud Vaiste rüütlimõisa maadel Vaiste tee äärset küla, osa on jäetud Tõstamaa ja osa Varbla valda.

Rannamaastikuga sobitatud rookatusega taluhäärber kõrgub keldrimäel ja selle ülakorruselt avaneb vaade maalilisele Vaiste lahele. Veepeegli järgi ennustab perenaine Õnne Vainukivi ilma ja ütleb kaasa Jürile, kas tuul on Pärnu või Varbla poolt.

Juured ongi need, mis Õnne kunagisse Hanila-Varbla kihelkonda tirisid, sest tema kauged sugulased on olnud Varbla mõisas lapsehoidja ja puusepp ja Vaiste mõisas aednik. Võib-olla just temalt on pärit Õnne taimehaigus, sest häärberi ja kõrvalhoonete ümbrus õitseb. Siin kasvab ilupuid ja põõsaid, püsi- ja suvelilli nii palju, et perenaine ei tea sortide arvu öeldagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles