Ristpistes vaipade riputamiseks tuleb juba lagi appi võtta

Silvia Paluoja
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“See laualamp on mu lemmik,” tutvustab Lehte Paalo oma kätetööd, ristpistes villase lõngaga tikitud vaipa.
“See laualamp on mu lemmik,” tutvustab Lehte Paalo oma kätetööd, ristpistes villase lõngaga tikitud vaipa. Foto: Urmas Luik

Peetri-Reinu talu suure toa mõõtu köök meenutab näitusesaali, mille seinad on kaetud igas mõõdus piltvaipu. Ristpistes on kangale ruuthaaval tikitud lilli, linde, maastikke.

“Ega niisugust teist kööki ole, kus seintest puudu jääb,” naerab perenaine Lehte Paalo, keda küla- ja kaugemgi rahvas teab kui suurepärast käsitöömeistrit ja külakroonikut. “Ega ma suvel tee midagi, aga talvel on aega ju palju ja ristpistes tikkimine on hea närvirahustus. Materjaligi on tänapäeval palju saada, lähed ja ostad, mitte nii nagu vanasti, kui poest polnud midagi saada.”

Villase lõnga või mulineeniitidega on tikitud imepeeneid pilte, isegi seinakellade sihverplaatidele on siin lillepärg ümber tikitud. Ikka ristpistes, mille ruudustiku lugemine mustrilehelt nõuab keskendumist ja suurt tähelepanu, sest ükski nõelapiste ega niidivärv ei tohi segamini minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles