Lätimaale lillelõhna tooma

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Läti kauneim aed. Ženija ja Aivars (pildil) Klūgase suurel murukrundil valitseb pillav värvi- ja vormiküllus: taimed moodustavad astmeid, mustreid ja lausa seinu.
Üks Läti kauneim aed. Ženija ja Aivars (pildil) Klūgase suurel murukrundil valitseb pillav värvi- ja vormiküllus: taimed moodustavad astmeid, mustreid ja lausa seinu. Foto: Silja Joon

Kui Pärnumaal kogub aiandusturism alles populaarsust, on Lõuna-Lätis Dobele omavalitsusüksuses see teema kujunenud kaubamärgiks, millega meelitatakse huvilisi kohale terve suve.

Läti Dobele piirkonna keskus on Paide-suurune väikelinn, mis asub 75 kilomeetrit Riiast lõuna pool. Sealgi paiknevad ordulossi varemed nagu Paides. Maikuu viimasel nädalavahetusel tähistati Dobeles linnapäeva, mis langes sel aastal kokku sirelite õitseajaga.

Linnake on osanud kilbile tõsta kohaliku suurmehe: aednik ja aretaja Pēteris Upītis (1896–1976) pani aluse aiale, mida peetakse üheks suuremaks sireliaiaks kogu maailmas. See on Läti riikliku puuviljakasvatuse instituudi aed, kust leiab eest Läti kauneima sirelite kollektsiooni: 130 sorti sireleid, peale selle arvukad hübriidid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles