Eesti riik sündis Tallinnas, mitte Pärnus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi väljakuulutamise monument Pärnus Rüütli platsil.
Eesti Vabariigi väljakuulutamise monument Pärnus Rüütli platsil. Foto: Ants Liigus

Lugesin Kaupo Meieli artiklit "JUST SEE – mis asi?" (PP 18.06) Pärnu tunnuslausete kohta. Üllatusin, et see ühtib täielikult minu arvamusega. Vana pärnakas sooviks avaldada vaikselt oma mõtted Pärnu linna tunnuslause kohta.

Et siis "Pärnu (Vaba) riigi sünnilinn". No ja siis? See lause ütleb, mis ta oli, aga ei näita, mis ta on. Kas me tahame selle lausega hakata külastajaid meelitama, või mida?

Kui külastajaid, siis mida see lause neile ütleb praeguse Pärnu kohta? Ja kui tulevadki ajaloohuvilised, kas Pärnu linnal on selle tunnuslausega seoses pakkuda mingit programmi või algab ja lõpeb see Pärnu hotelli kivi ees? Aga nagu näha, jäi totrus alles. Eks peab sellega siis edasi elama.

Muide, kuigi ma pole ajaloolane, tekitab küsimusi Pärnu nimetamine Eesti Vabariigi sünnilinnaks. Kuidas ja kes hakkab seletama turistidele, et Pärnus loeti ette ainult manifest, vabariik aga kuulutati järgmisel päeval välja Tallinnas.

Ehime ennast võõraste sulgedega ja teeme end lolliks. Või kuidas?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles