Veretalitus vajab A, B ja 0 positiivset verd

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonor verd loovutamas.
Doonor verd loovutamas. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu haigla veretalitus kutsub doonoreid üles enne pühi verd loovutama. Eriti oodatud on A, B ja 0 positiivse veregrupiga doonorid.

Veretalituse kvaliteedijuht Rahel Reimal ütles, et verevarud on möödunud nädalavahetuse järel kahanenud ja et ees on ootamas mitu vaba päeva, mil varusid ei täiendata, kutsutakse doonoreid enne pühi verd annetama.

Reimal ütles, et veretalitus ei palu mitte alati enne pühadeperioodi doonoreid vereloovutusele.

"Pigem lähtume ikka konkreetsest hetkevajadusest ja praegu on meil tõepoolest verd juurde vaja. Eriti just A, B ja 0 positiivset verd," rõhutas Reimal.

Vajadus ühe või teise veregrupi vere järele võib kiiresti muutuda. Kui veel täna hommikul saatis veretalitus üleskutse A ja B positiivsetele, siis pärastlõunaks suurenes vajadus ka 0 positiivse vere järele.

Reimal ütles, et verevajadus on suveti väga erinev ja ei saa üheselt väita, et suvel kulub haiglatel verd rohkem. Samas on ette tulnud aastaid, mil aasta lõikes rekordkogus doonoriverd kulub ära juulikuus.

Pigem on suviste vereloovutusüleskutsete põhjustajaks see, et inimesed puhkavad ega käi nii usinalt verd annetamas kui muul ajal.

"Kuna traumad ja haigused ei küsi kella- ega kuupäeva, tuletab veretalitus end suveperioodil doonoritele kõvema häälega meelde," märkis Reimal.

Pärnus Metsa tänaval tegutsev veretalitus ei varusta ainult Pärnu haiglat, vaid aitab ka teisi Eesti verekeskuseid ja haiglaid.

Pühade eel on veretalitus avatud 21. juunil kell 10-15 ja 22. juunil kell 8-11.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles