Suur ülevaade: Pärnumaal tuleb üle 20 jaanipeo (1)

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu jahtklubis on jaaniõhtuid korraldatud aastaid. 2013. aastal süüdati selline laevakujuline jaanituli.
Pärnu jahtklubis on jaaniõhtuid korraldatud aastaid. 2013. aastal süüdati selline laevakujuline jaanituli. Foto: Ants Liigus

Tänasest jaanipäevani jagub kogu maakonnas küllaga jaaniõhtuid ja tahtmise korral on võimalik osa saada üle paarikümnest peost.

Pärnu linnas on jaanipühadel võimalik väisata nelja, pärimuspeo Baltica raames maakonnas viit üritust ja ülejäänud pidustused on kas Pärnumaa valdade jaaniõhtud või suuremad jaanituled.

Täpsema info nägemiseks kliki jaanilõkkel või üleval vasakul nurgas oleval ikoonil, mis avab ürituste loetelu.

Pärimuspeod on tulvil traditsioone ja vanu kombeid 

Baltica egiidi all korraldatakse jaanipäevakombeid tähtsustavaid jaaniõhtuid, mis ühistegevuse, esinejate, kooslaulmise ja mõõduvõtmiste poolest on pärimuslikud ja kultuursed. 

Pärimuspidudest toimuvad täna kell 18 Rääma jaanituli Pärnu aianduse ja mesinduse seltsi õuealal, Vanakooli jaaniõhtu Raekülas ja kell 19 algab Allikukivi jaaniõhtu Saarde vallas.

Allikukivi koobaste juures on õhtu jooksul plaanis näiteks lillepärgade punumine, ennustamine, Allikukivi allika vee joomine ja sellega silmade pesemine. Legendi kohaselt parandab sealse allika vesi nägemist ja jaaniööl võib seda juues isegi purju jääda.

Esimest korda toimub jaanituli ligemale 100 aastat vana aianduse ja mesinduse seltsi õuealal Pärnus Allika tänaval. Meeleolu loovad tantsu- ja laulurühmad meilt ja mujalt. Näiteks on kohal liivlased ja lätlased. 

Jaanilaupäeval, 23. juunil algab pärimuspidu Kurgjal Jakobsoni talumuuseumis kell 19 ja Kihnus vana rahvamaja platsil oodatakse peolisi kella 20st.

Linnal ja valdadel on kõigil oma pidustused 

Pärnu linna rahval avaneb võidupühal võimalus peost osa saada kell 19 algaval jaaniõhtul Nooruse maja suveaias ja kell 20 Pärnu jahtklubis.

Pärnumaa valdade jaanipeod, millest nii mõnelgi on oodata peale kohalike esinejate tuntud muusikute ülesastumisi, toimuvad 22. juunil kell 20: seda nii Vändras Pärnjõe pargis, Audrus Lindi aasal, Pärnu-Jaagupis lauluväljakul kui Paikusel Reiu puhkekeskuse juures. Tund aega hiljem, kell 21 algab jaanitrall Uulus, Toris vallamaja aasal ja Varblas puhkeküla telkimisplatsil.

23. juunil jätkuvad jaanipidustused kell 18 Võistel, kell 19 Valgeranna jaanitulel, kell 20 Koongas Lubja tammikul ja Tootsi laululaval ning kell 20.30 Tõstamaa laululaval jaaniõhtu piknikuga. 

Kel jaanipäevalgi veel jaksu ja tahtmist, saab minna kell 20 Vändrasse Suurejõe rahvamaja jaaniõhtule, mis vihma korral kolib rahvamaja saali.

Kuigi enamik jaanipidudest on osalejaile tasuta, tuleb suuremate ürituste puhul arvestada pileti lunastamisega. Näiteks peab pileti ostma Kurgja talumuuseumi jaaniõhtule, sest muuseumgi on terve öö avatud. Samuti on tasulised Lindi aasa jaaniõhtu, Valgeranna jaanituli, mis nimetab end Pärnumaa suurimaks jaanituleks ja kus esinevad 2 Quick Start ja Koit Toome.

Ilmast sõltub palju 

Carl Robert Jakobsoni talumuuseumi direktor Monika Jõemaa avaldas oma kogemuste põhjal, et jaaniõhtu kordaminek sõltub ikkagi suuresti ilmast. "Loodame siis, et ilmateade peab paika ja ilm tuleb ilus," sõnas Jõemaa.

Kurgjal on jaaniõhtuid korraldatud 2010. aastast, aga pärimuspeo Baltica raames on jaanituli esimest korda. "Kuna oleme jaanipidulistele silma ja meelde jäänud pärimuslikena, võtsid Baltica korraldajad meiega ühendust  ja lõime käed," rõõmustas Jõemaa ja soovis kõigile kauneid jaane pere ja pärimuse seltsis.

Talumuuseumis teevad jaaniõhtul muusikat Heini Soobiku eestvedamisel kogunevad pillimehed ja rühm Šveitsist: Les Anciens de La Farandole.

Läbi tehakse eri jaanikombed: valmistatakse saunavihtu, pulmatutte ja pärgi, ohverdatakse jaanitulle, otsitakse rahapada, ennustatakse

Rohkem infot pärimuspeo Baltica jaanitulede kohta leiab siit, kultuuriürituste kohta siit ja valdade jaanipidude kohta nende kodulehelt või Facebookist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles