Peeter Järvelaid: Lätile omariikluse toonud kangelased

Peeter Järvelaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Järvelaid
Peeter Järvelaid Foto: PP

Suvise pööripäeva läheduses löövad mõlemal pool Koiva jõge elavatel rahvastel välja sügava kultuurilise ühtsuse alged. Mul on tunne, et Läti nooremale põlvkonnale on lood Karutapja ordeni kavaleridest palju olulisemad kui jutud Vabadusristi kavaleridest meie nooremale põlvkonnale.

Peaksime meie ühisest ajaloost rääkides rõhutama, et Vabadusristi ja Karutapja ordenit anti välja lühikese aja jooksul pärast sõjategevuse lakkamist.

Karutapja orden (läti keeles Lāčplēša Kara ordenis) on Läti Vabariigi sõjaline autasu, mis asutati 11. novembril 1919. Ordenil on I, II ja III järk. Ordeni väljaandmine lõpetati 1928. Kokku määrati 2146 Karutapja ordenit, nendest välismaalastele 322, sealhulgas 148 ordenit Eesti kodanikele. Kuna meie kõrgemad sõjaväelased said Läti riigilt isegi kuni kolm eri astme ordenit, on eestlaste hulk, keda Läti riik nõnda austas, suhteliselt väike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles