Kohus mõistis 19aastase paadunud kurjategija vangi

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maakohus.
Pärnu maakohus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu maakohus mõistis eile jõustunud otsusega aastaks ja kümneks kuuks vangi 19aastase John-Richard Kiudorvi, kes muu hulgas pani mullu Pärnus pidevalt toime vargusi sissemurdmistega.

Kohus mõistis noormehe süüdi kuues kuriteos. Koos Kiudorviga mullu detsembris kauplust röövinud 22aastasele Henrile määras kohus rühmaviisi ja sissetungimisega toime pandud varguse eest kolm kuud vangistust. Kohus asendas selle 90 tunni üldkasuliku tööga, mille süüdimõistetu peab sooritama kuue kuu jooksul alates kohtuotsuse jõustumisest.

Kahjukannatajatele peab Kiudorv hüvitama kokku 2580 eurot ja 93 senti. Riigituludesse peab ta maksma sunniraha, riigi õigusabi ja menetluskulude eest kokku 717 eurot. Henril tuleb maksta riigituludesse 717 eurot.

Järjepidev kurjategija

Kiudorvi kohtulahendis esitatud kuritegude nimekiri on märkimisväärne. Mullu augustis varastas Kiudorv koos kolme alaealise kaasosalisega Pärnu rannas Side tänava pikenduselt haljasalalt velokartide laenutamisega tegelevale ettevõttele kuuluva velokardi, olles eelnevalt lõiganud läbi selle kinnitustrossi. Velokardi väärtus oli 1100 eurot.

Veidi hiljem varastas Kiudorv samade kaasosalistega Sadama tänaval paikneva Vikingi hotelli lähedalt haljasalalt ühele teisele ettevõttele kuulunud seitse velokarti, mille pihta panemiseks tuli pikanäpumeestel taas kinnitustross läbi lõigata. Varastatud kartide väärtus oli kokku 3485 eurot. 

Paar päeva hiljem, umbes kella kolme paiku öösel lõhkus Kiudorv Pärnus Papiniidu tänaval asuva R-kioski akna ja turvakardina ning varastas müüklast kümme plokki sigarette, mille väärtus oli 385 eurot. Lõhkumisega tekitas varas ettevõttele kahju 683 eurot ja 93 senti.

Samal ööl varastas noormees tänaval kõndinud inimeselt rahakoti ja selles olnud 40 eurot. Rahakotis olnud pangakaardiga võttis ta sularahaautomaadist välja viis eurot. Järgmisel päeval ärandas Kiudorv koos kolme alaealise kaasosalisega rolleri, mille ta jättis hiljem avariilisena Jaansoni raja lähedusse.

Kolm päeva hiljem näppas süüdimõistetu ühe Pärnu ettevõtte administraatorilt käekoti selles olnud rahakoti ja mobiiltelefoni laadijaga. Samal päeval võttis ta varastatud pangakaardiga sularahaautomaadist 320 eurot. Seejärel suundus ta Rohelisel tänaval asuvasse kauplusse, kus sooritas ligemale 200 euro eest oste.

Peale pidevate varguste mõistis Pärnu maakohus Kiudorvi süüdi valeütluste andmises mullu 4. septembril, kui ta oli Lääne prefektuuris seoses ühe kriminaalmenetlusega kannatanuna ülekuulamisel. Nimelt väitis noormees, et tema Tammiste teele pargitud autost on varastatud automakk ja sülearvuti. Uurimine tuvastas, et tegelikult oli Kiudorv automaki ise metsa visanud. Sülearvuti oli läinud kaotsi paar päeva varem.

Vanglas rätikuhoop kõhtu

Mullu 1. detsembril ärandas Kiudorv ühes kahe alaealise kaasosalisega Pärnus eramu eest umbes 2000 eurot maksva sõiduauto. Kui omanik hiljem auto tagasi sai, avastas ta, et sealt oli varastatud kõlar ja varurehv. Muu hulgas olid vargad tekitanud omanikule kahju auto lõhkumisega.

Vaid mõni tund hiljem tungis sama kolmepealine seltskond autoremonditöökotta ja lõhkus seal olnud auto aknaklaasi. Auto salongist haarasid nad kaasa aku. Järgmisel päeval, kui rühmaga oli ühinenud kolmaski alaealine isik, lõhkusid vargad taas autoakna, seekord võtsid nad sõidukist automaki.

Paar nädalat hiljem tungis Kiudorv koos Henri ja ühe alaealise kaasosalisega Pärnus Rohelisel tänaval asuvasse kauplusse, kust nad varastasid sigarette, alkoholi, karastusjooke, maiustusi ja vorste, samuti 24 euro väärtuses 10-, 20- ja 50sendiseid ning euromünte. Peale selle võtsid kratid poest kaasa prügikasti.

Tagatipuks tabas politsei juhtimisõiguseta Kiudorvi mullu detsembris kahe nädala jooksul kaks korda autoroolist. Alates 14. detsembrist, kui juhtimisõiguseta noormees jäi politseile teist korda autoroolis vahele, viibis ta eelvangistuses.

Tallinna vanglas eelvangistuses olles lõi Kiudorv kambrikaaslasele vähemalt kolm korda spiraali keeratud rätikuga kõhtu. Kohtulahendis seisab, et süüdimõistetu tekitas kannatanule füüsilist valu ja kergemaid tervisekahjustusi, nagu näiteks punetavad laigud kehal.

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistas Kiudorvi karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad vargust, arvutikelmust, asja omavolilist kasutamist, valeütlust ja valevannet, sõiduki süstemaatilist juhtimist juhtimisõiguseta isiku poolt ning korduvalt toime pandud kehalist väärkohtlemist.

Mullu 28. oktoobril määras Pärnu maakohus Kiudorvile varguste eest tingimisi seitse kuud vangistust kahe aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles