Alevi kalmistul meenutati vabadussõda

Kalev Vilgats
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna meenutati Alevi kalmistul vabadussõda.
Täna meenutati Alevi kalmistul vabadussõda. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Võidupüha tähistamine Pärnus algas kell 10 vabadussõjas võidelnute ja lahingutes langenute mälestamisega. 97 aastat tagasi lõi Eesti rahvavägi 23. juunil Võnnu all puruks balti parunite maakaitseväe Landeswehri. Sellega avati tee Läti vabastamisele ning Eestil tekkis võimalus suunata rohkem vägesid Viru rindele, et klaarida arved idavaenlasega.

Alevi kalmistul vabadussõjas langenute monumendi juures kõneldes ütles kaitseväe kaplan kapten Eduard Kakko, et Eestil on olnud ajalooliselt kaks vaenlast: idast ja läänest. "Idavaenlane pole kadunud, läänes on sõprade-liitlaste suurim probleem nende nõrkus ja vabaduse laiali valgumine, mistõttu sealsed probleemid on nüüd langemas meie peale," ütles kaplan ja palus Issanda õnnistust meie maale ning rahvale.

Pärnu linnapea, reservkapten Romek Kosenkranius nimetas võidupüha Eesti ajaloo säravaimaks ja rõõmsaimaks tähtpäevaks ja meenutas neid rahvaid ning riike, kes meile raskel ajal appi tulid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles