Londonis elav pärnakas: pealinn kurvastab, ülejäänud riik tähistab

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londonis elav pärnakas Kärt Lepik.
Londonis elav pärnakas Kärt Lepik. Foto: Erakogu

Seitse aastat Londonis elanud pärnakas Kärt Lepik ütles Suurbritannia rahvahääletuse järgseid emotsioone hinnates, et noored britid on Euroopa Liidust lahkumise pärast mures, aga vanemad inimesed on referendumi tulemusega rahul ja soovivad üksteisele head iseseisvumispäeva.

"London leinab," iseloomustas Kärt Suurbritannia pealinnas referendumi päeva järel valitsevat meeleolu. "Minu töökohaks on talendiagentuur, kus ei võeta tavaliselt sekunditki hinge tõmbamiseks, kuid täna on meie kontor vait ja mõtisklev. Atmosfäär Londonis on pinev, seda võib justkui noaga lõigata. Kõik mu siinolevad sõbrad võtavad ühendust ja küsivad, kuidas mul enesetunne on. Milline peaks mu enesetunne olema? Ma ei ole ju üksinda pettunud, vaid olen pettunud koos Londoniga." 

Agendina töötav Kärt rääkis Pärnu Postimehele, et noored britid on hääletustulemuse peale vihased ja eriti nördima ajab neid teadmine, et tulemus kajastab vanemaealiste inimeste eelistust. 

Saareriigi sotsiaalmeedia on Kärdi jutu järgi täis vihased sõnumeid, kus kirjutatakse, et vanem generatsioon hääletas tuleviku vastu. On avatud petitsioon, et Suurbritannia kuulumine Euroopa Liitu uuesti rahvahääletusele võtta.

"Väga paljude brittide reaktsioonid Euroopa Liidust lahkumise uudise peale on olnud umbes sellised, et nad ei mõelnudki, et paljud arstid, kes neid ravivad, ei ole ise Inglismaal sündinud, või et ei osatud arvata, et lahkumisotsus mõjutab meelelahutusäri, või siis ei teatud, et Brexit toob endaga kaasa kohesed negatiivsed tagajärjed, nagu näiteks tänahommikune naela väärtuse langus," kirjeldas Kärt.

Noore eestlanna sõnul võideti Brexiti kampaanias hääli immigratsioonivastase propagandaga.

"Immigratsiooniküsimusest ei saa britid edaspidigi üle ega ümber, aga nagu üks mu sõpradest ütles, siis vähemalt meie, idaeurooplased, saame koju minna. Kuid mõelgem nüüd nende inimeste peale, kellel sellist varianti ei ole," rääkis Kärt.

Tema brittidest sõbradki on tunnistanud, et neil on oma kaasmaalaste otsuse pärast häbi. Üks Kärdi sõber ütles, et Euroopa Liidust lahkumise poolt valinud on enamjaolt üle 50aastased, ent otsus, mille nad tegid, jääb mõjutama järgmist põlvkonda. Mitte enam otsustajaid.

Inimestes tekitab Kärdi ütlust mööda kurbust, et peaminister David Cameron teatas ametist lahkumisest. Peljatakse, et Inglise naela järsk kukkumine on alles esimene paljudest majanduslikest tagasilöökidest.

Brexitit võrreldakse USA presidendiks pürgiva Donald Trumpi poliitikaga ja valge rassi katsega kehtestada oma ülevõimu. Viimati mainitus nähakse eeskätt igatsust vanade heade aegade järele.

Tänase päeva lõpuks oli Kärdi töökohas sama vaikne kui hommikulgi, kuid inimesed hakkasid esimesest šokist üle saama.

"Pealinn kurvastab, samal ajal kui ülejaanud riik tähistab," võttis Kärt tänase päeva kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles