Kalev Vilgats: Ei midagi isiklikku, ISS, kõigest äri

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Juba aastaid peaks kõigi omavalitsuste territooriumil olema konkursiga korraldatud jäätmevedu. Pärnus on sellise pakkumise võitnud AS Ragn-Sells, kuid konkurendid kaebasid tulemuse kohtusse ja keegi ei julge isegi ennustada, millal patiseis laheneb.

Nii veavadki ISS, Veolia ja Ragn-Sells prügi nagu vanasti ja igaüks oma hinnaga. Igat prügifirmat ahvatlevad need, kes veel ei ole sõlminud prügiveolepingut, ja äris pole keelatud kundede ülemeelitamine soodsama hinnaga.

Nii ongi Ragn-Sells astunud sammu, et olukorras, kus nende konkursivõit on vaidlustatud, suurendada siiski oma osa Pärnu prügiveoturul.

Ehk nagu ütleb Ragn-Sellsi Lääne regiooni juht Jüri Meeksa: ”Kuna Ragn-Sellsi võidetud korraldatud jäätmeveo konkursi osas käib kohtuvaidlus ja seetõttu ei saa Pärnu elanikud pakkumises olnud soodsatest hindadest osa, pakume pärnakatele võimalust oma kulusid vähendada pakendikotiteenusega ja valides soodsama teenusepakkuja.”

Paari nädala eest jõudsid postkastidesse Ragn-Sellsi flaierid, et kõik, kes liituvad prügiveoga enne sõbrapäeva (14. veebruar), saavad teenuse keskmisest 30 protsendi võrra odavamalt. Sellist prügivedu pakub Ragn-Sells Pärnus, Paikusel ja Sindis alates 3.99 eurot tühjenduskord 140-liitrise konteineri puhul (62.43 krooni), seda tähtajalise piiranguta. Uutele liitujatele lubatakse esimest tühjendust tasuta.

Minu prügiveoleping ulatub Pärnu linnas tagasi kommunaali aega, kui kehvast plekist konteineri tühjendamine maksis 15 kopikat. Siis tulid kroonid, paremad plastkonteinerid, Minu Vara, seejärel ISS.

Patt oleks praegusele prügivedajale midagi ette heita, kaugel sellest. Määratud ajaks tõukan konteineri värava juurde ja lükkan tühja pärast tagaõue tagasi.

ISSi arve ütleb, et 140-liitrise konteineri tühjendamine kord kuus maksab 5.62 eurot (88 krooni). Sooduspakkumine paneb mõtlema.

Peale konkurendist soodsama tühjendushinna on Ragn-Sellsi teenuse puhul veel üks kokkuhoidu võimaldav tegur. See on pakendikoti teenus. Pannes pakendijäätmed eraldi, väheneb arusaadavalt vajadus tihedama konteineritühjenduse järele.

Rohelisse pakendikotti saab panna klaaspudelid-purgid, kollasesse puhtad kartongist, plastist ning metallist pakendijäätmed (jogurtitopsid, konservikarbid, plastmasspudelid, mahla- ja veinipakid). Vajadusel peab pakendeid enne äraviskamist pesema. Täis pakendikotid tuleb jätta konteineri kõrvale ja tühjenduspäeval asendatakse need uutega. Usun, et põhimõtteliselt peaks Ragn-Sellsiga kokkuleppele jõudma vanapaberi äraandmisegi suhtes.

Eramuomanikele võiks eriti huvi pakkuda pakendikoti teenus. Linnas paiknevate pakendiringluse taara- ja paberikonteinerite tühjendamisega ei saa kuidagi rahul olla, just paberinõud on sageli pilgeni.

Ragn-Sellsi reklaam on minu kodus sel aastal esimene pakkumine, millega mingit teenust saaks senisest soodsamalt. Arvestades liikumisolusid linnas ja taara- ning paberikonteinerite ebarahuldavat tühjendamist, peaksime lävepakuteenust järjest enam hindama.

Flaierilt ja lehereklaamist leiab andmed, kui läheb prügivedaja vahetamiseks. Ometi peab siingi üht-teist silmas pidama. Kõigepealt tuleks vaadata oma veolepingust, kas selles on sätestatud lepingust ülesütlemisest etteteatamise aeg, ja uurida, mis kohene loobumine maksma läheb.

Teiseks võib senine vedaja pakkuda konkreetsele helistajale Ragn-Sellsiga samasuguseid veotingimusi, mida ei saa ju keelata.

Uurisin veidi asja Ragn-Sellsist ja sealt öeldi, et kui inimesel läheb vana veolepingu lõpetamisega aega, saab uue lepingu sõlmida Ragn-Sellsiga kohe ja teenindamine algab siis, kui vana leping on lõppenud. Piisab telefonikõnest klienditeenindusse 15155. Veel lubati, et kui huvitatud klient annab enne sõbrapäeva Ragn-Sellsile oma liitumissoovist teada, tagatakse talle kampaanias välja kuulutatud soodushind.

Jäätmekäitluse hinnad ei pea Pärnus olema nii kõrged nagu siiani. Kokkuhoiu huvides on mõistlik vahetada teenusepakkujat. Nii on mujal maailmas, miks Pärnu peaks olema erand. Ei midagi isiklikku, ISS, kõigest äri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles