Ka hooajatöötamine tuleb registreerida

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRN01:GRILLFEST VALLIK
PRN01:GRILLFEST VALLIK Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Maksu- ja tolliamet külastab suvel toitlustus- ja teenindussektori asutusi ning eri suuruses suveüritusi, et vaadata üle, kas hooajatöölised on registreeritud.

Suvekuudeks appi võetud hooajatöölise saab kiirelt ja mugavalt töötamise registrisse kirja sõnumiga registreerides, inimese töötamise saab seejärel kinnitada seitsme päeva jooksul.

Maksu- ja tolliameti vaatlused on näidanud, et ettevõtjad on valdavalt töötamise registreerimise kohustusest teadlikud ja kui töötaja on registreeritud, võtab andmete kontroll maksimaalselt ühe minuti inimese kohta. Paraku on hooajatööde puhul tööd tegevaid registreerimata inimesi olnud rohkem.

"Töö lühiajalisusega seoses suureneb tööandja kiusatus suveüritustel töötajat mitte registreerida ja nii jätta ta ilma õiguspärastest sotsiaalsetest tagatistest," selgitas maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhataja Rivo Reitmann.

Kõige lihtsam on töötaja registreerida tekstisõnumiga. See tähendab seda, et inimene saab kohe töötamise esimesel päeval registreeritud ja seejärel on tööandjal nädal aega, et andmeid registris täiendada. 

Töötamise registris tuleb registreerida kõik füüsiliste isikute töötamised, mille puhul tekib Eestis maksukohustus. Alates selle kasutuselevõtust on registreeringuid tehtud üle 880 000, neist sõnumiga üle 17 000 ehk paar protsenti. Kindlasti võiksid seda võimalust rohkem kasutada need ettevõtted, kus on vaja kiiresti tööjõudu palgata, kuid alati ei jõua enne tööle asumist kontorist läbi käia.

Sõnumi saatmine võtab aga vaid mõne minuti ja nii saab töötaja igal juhul õigel ajal registreeritud. Tekstisõnum tuleb saata lühinumbril 1811 ja lisada sinna tööandja registri- või isikukood, töötaja isikukood ja töötamise alguse kuupäev (näide: 12345678(tühik)23456789012(tühik)01.07.2016).

Ameti senised vaatlused on näidanud, et ettevõtjad on valdavalt töötamise registreerimise kohustusest teadlikud ja registreerimata töötajate osakaal on viimasel paaril aastal langenud kümnelt protsendilt alla viie protsendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles