Vanade torilaste luud loovad ajalugu

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tori kaupluse all ja kõrval asuvalt vanalt kalmistult arheoloogiliste kaevamiste käigus välja toodud luud paljastavad, milliseid haigusi inimesed sajandeid tagasi põdesid, ja annavad areholoogidele Eesti rahva loo uurimiseks väärtuslikku geneetilist materjali.

Väljakaevamisi juhtiva arheoloogi Martin Malve sõnul on ta kaks päeva kestnud arheoloogiliste eeluuringute käigus avastanud maetud inimestel traumasid. Erialaselt pakuvad need talle enim huvi, sest Malve on luudeuurija. Ühel täiskasvanul naisel oli eluajal tekkinud mõlema käe küünarnuki osas küünarvarreluu nihestus. Kätt ei olnud liigesesse tagasi pandud ja uue koha peale olid tekkinud ebaliigesed.

See räägib arstiabi arengust. “Tol ajal ei osatud kätt liigesesse tagasi panna. Meie mõistes meditsiini ei olnud, kuigi mingil määral osati lahastada,” rääkis Malve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles