Pärnumaale laienev majatootja kutsub mehed võõrsilt koju

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greencube on ehitanud majamudeleid alates saunadest (pildil) kuni aastaringselt kasutatavate elamuteni välja.
Greencube on ehitanud majamudeleid alates saunadest (pildil) kuni aastaringselt kasutatavate elamuteni välja. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Eesti oma väikeettevõte Greencube laieneb moodulmajade tootmisega Ahastesse ja toob pärnumaalased kodukohta tagasi.

Seni vaid Läänemaal Kõmsil maju tootnud Greencube on skeptikutele aastatega tõestanud, et konkurentsivõimelisel väiketootjal on ehitusturul tühimik täita. Ettevõtmisel läheb niivõrd hästi, et kasvava nõudlusega tuli leida suuremad tootmispinnad – sedapuhku Pärnumaal Audru vallas Ahaste külas.

OÜ Greencube omanik, 31aastane Henri Bekmann selgitab, et Rootsi klientidega on läbirääkimisi peetud juba poolteist aastat ja ettevõte peab olema valmis tellimusi täitma. "Me ei saa visata lubadusi õhku, kui meil pole võimalust neid realiseerida," ütles ta.

Selle võimaluse loobki Ahastesse laienemine. Kui mööblitootja Fennobed 2013. aastal Ahastes asuvalt kinnistult Saugasse uude tehasesse kolis, jäi endine laudahoone tühjaks. Nüüd on see renoveeritud ja rendile anda.

Bekmann nimetab end Hanila valla, oma kodukoha patrioodiks. "Minu jaoks oli oluline, et Lihulast oleks võrdne maa nii Kõmsile kui ka Ahastesse, seepärast sobis Pärnumaa tootmise laiendamiseks," selgitas varem kokaametit pidanud ja nüüd uuendusmeelse ehitusettevõtte omanik.

Kuigi Audru valda laienemine veel paberil vormistatud pole, on Bekmanni ja tema Ahastest pärit kolleegi, 23aastase Rico Saadre sõnade järgi tootmispindade rentimine kindel otsus. Greencube`i ostu- ja tootmisjuht Saadre on selle kandi inimene ja teab rääkida, et kohalikele valmistab see mõistagi rõõmu. Valmismajade tootja loob Ahastesse 20 uut töökohta.

Ettevõtte laienemine ei kätke endas vaid tootmispindade ja tööjõu hulga suurendamist, vaid laiahaardelisemat visiooni maaelu edendamisest. "Lähtume loogikast, et mehed, kes käivad praegu väljaspool Pärnumaad või Eestit tööl, saaksid elada ja leiba teenida kodukohas," selgitab Henri Bekmann, kes on võtnud südameasjaks meistrimeeste kodukohta tagasi toomise.

Üks sellistest inimestest on Ahastest pärit 33aastane Ranet Kunto, kes on Põhja-Norras elanud ja sanitaartehnikuna töötanud neli aastat. Nüüd on ta kodumaal tagasi ja asub tööle just Greencube`i kollektiivis.

"Suured kiidusõnad! See on kõige suurepärasem variant, mida tööalaselt ette kujutan," rääkis Kunto, kes tuli Eestisse pere juurde puhkama, kuid saab nüüd päriseks kodumaale jääda.

Kui algselt läks Kunto Norrasse üksinda ning pendeldas kodumaa ja töö vahet, läksid hiljem temaga kaasa ka lapsed ja naine. "Lapsed käisid küll Eestis lasteaias, aga kooli mindi juba Norras. Kuskilt maalt tuli pere aga Eestisse tagasi, sest elu sealmail polnud meeltmööda," selgitas Kunto.

Sanitartehnikuna pea kümme aastat töötanud Kunto rääkis, et on välismaal viimaste aastate jooksul näinud eestlasi, kes pärast pikka võõrsil veedetud aega koju on hakanud naasma. "Enamikku inimestest motiveerib ikkagi raha. Ahastes tööle asudes on palk täitsa mõistlik ja ma ei näe mõtet välismaal olla," tõdes Kunto.

Greencube

2014. aastal asutatud ettevõte toodab valmismaju, mille keskmine suurus on 20 ruutmeetrit.

Majamudelid disainitakse kliendi vajaduste järgi.

Aasta tehasemaja 2016 konkursil võitis Greencube parima aiamaja kategooria.

Allikas: Greencube, Äripäev

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles