Juhtkiri: Milles seisneb Brexiti pettus?

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Brittide referendumist Euroopa Liitu jäämise või sealt lahkumise üle on möödunud kümme päeva. Eesti-suuruse valijate arvuga ning neljaprotsendilise edumaaga võitsid Briti Euroopa Liidu vastased. Brexit sai tegelikkuseks, ehkki selle jõustumine venib selgelt sügiseni.

Brexiti järel ei langenud taevas maale ega hakanud päike tõusma läänest. Naelsterling sukeldus sügavasse langusse, kuid on viimastel päevadel oma seisu parandanud. Ehmatus, mille brittide otsus põhjustas, on lahtumas ja annab maad pragmaatilistele aruteludele, kuidas edasi minna.

Pikkamööda hakkab selguma, et Brexit oli suur pettus ja see, mida lubati brittidele väljaspool ELi, ei pruugi teostuda ega tõeks osutuda. Väljaastumise poolt hääletajatele peaks ohumärgina mõjuma Brexiti peamiste propageerijate kiire lahkumine poliitikast. Ei soengu poolest Donald Trumpi meenutav Londoni endine linnapea Boris Johnson ega Briti euroskeptilise Iseseisvuspartei kauaaegne liider Nigel Farage löö enam pärast Brexitit kaasa. Las nüüd teised helbivad nende juhtimisel ja õhutusel keedetud suppi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles