Miljoni euroga võib Pärnu kesklinn saada uue ilme

Teet Roosaar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teekond Kuninga kooli juurest Rüütli platsini.
Teekond Kuninga kooli juurest Rüütli platsini. Foto: KAMP Arhitektid

Eesti Vabariigi sünnilinn Pärnu kavatseb enne riigi juubelit 2018. aasta 24. veebruaril uuendada Rüütli platsi koos selle ümbrusega ja püstitada Kuninga tänava põhikooli ette riigi rajajate monumendi.

“Paistab, palju välja tuleb. Esimeses etapis uuendame Rüütli platsi, teises etapis loome selle ja Kuninga tänava põhikooli vahele ajatelje ning kolmandas etapis tahaks pikendada Ringi tänava äärset jalakäijate ala Rüütli platsist bussijaamani,” ütles Pärnu linnavalitsuse planeerimisosakonna juhataja Kaido Koppel.

Tänavate ja Rüütli platsi ümberehitamiseks tahab linnavalitsus taotleda Euroopa Liidu struktuurifondidest miljon eurot ja lisada sellele omaosaluse. Monumendi jaoks on planeeritud 200 000 eurot.

Pärast pikki vaidlusi otsustas linnavalitsus Konstantin Pätsi, Jüri Vilmsi, Konstantin Konikut ja Hugo Kuusnerit kujutava mälestusmärgi püstitada omaaegse Pärnu poeglaste gümnaasiumi ehk praeguse Pärnu Kuninga tänava põhikooli ette. Neist kolm esimest olid Eestimaa Päästekomitee liikmed, Kuusner iseseisvusmanifesti ettelugeja Pärnus 23. veebruaril 2018. Päts, Vilms ja Kuusner õppisid poeglaste gümnaasiumis.

Vabariigi loojate monument pannakse koolimaja ette, maha võetavast kuivanud leinajalakast veidi sõidutee poole. Sügisel on kavas välja kuulutada skulptuurikonkurss, siis selgub, milline sammas välja hakkab nägema.

Kuna eelmise aasta sügisel korraldatud Rüütli platsi ja selle lähiümbruse arhitektuurivõistlus kukkus läbi, tellis linnavalitsus ideelahenduse KAMP Arhitektidelt, kus töötab üks Rüütli väljaku autoritest Jan Skolimowski. “Linnavalitsuse idee oli ühendada ajatelg, mis algab Kuninga kooli juurest ja lõpeb Rüütli platsil asuva iseseisvusmonumendiga,” selgitas linnakunstnik Janno Poopuu.

KAMP Arhitektide Jan Skolimowski ja Maie Raua eskiisi kohaselt laiendataks Aia tänaval Kuningast Rüütlini tänava ühes servas jalakäijate ala ligikaudu kaheksa meetri laiuseks. Sellel asuksid uus tänavakate, pingid ja tänavavalgustus, suvel saaks kõnniteele välikohvikuid panna.

Tänavalõigu teisele poole jääks kahesuunaline autotee ja vana kõnnitee, ühel sõidureal võiksid ka autod parkida.

Uue kõnnitee ääres asuksid jutumulle meenutavad metalltahvlid, millele on graveeritud info ajaloosündmustest. “Aastaarv, paar rida teksti tõenäoliselt kahes keeles,” iseloomustas Poopuu.

Mitu tahvlit ja kui tihedalt kõnnitee äärde paigutatakse, selgub siis, kui projekt on valmis. Samuti selgub projektist Rüütli platsi lähiümbruse tänavakatte värv, valgustite väljanägemine jms. Küll on juba eskiisilt näha, et senisest kahest puuderivist säilib vaid üks.

Rüütli ja Ringi tänava Rüütli platsi ümbritsev tänavakate ehitatakse nii jalakäijate kui autode jaoks samale tasapinnale. “Nii saab Rüütli platsi paremini kasutada, üritusteks kogunev rahvahulk mahub lahedamalt ära. Küll aga on uus katend natuke kõrgemal kui Aia tänav,” rääkis Koppel.

Uusi valgusteid ja pinke 2001. aastal värske ilme saanud Rüütli platsile ei panda. “Võib-olla ainult puude ümbruse munakivid, et tänava muulijoont jätkata,” ütles Poopuu.

Enamik Rüütli platsi murust asendatakse uue kivikattega. Annetuste toel rajatud purskkaev ja iseseisvuse väljakuulutamise monument jäävad endisteks, kuid monumendi tagant ei saa enam läbi käia.

Rüütli platsi keskele on planeeritud jõulukuuse asukoht, mõlemale poole basseini istumisalad. “Kellamasti võtame ära, selle asemele tuleb neljakandiline meetrikõrgune infotahvel basseini kohta,” rääkis Poopuu.

Rüütli platsi Ringi tänava poolsesse serva ehitatakse kolm tõusvat trepiastet, millest viimane on istumiskõrgusel. “Astmestikule saab lava panna või astmestikku lavana kasutada,” selgitas Poopuu.

Uus jalakäijate ala jätkub Ringi tänava ääres Rüütli platsist bussijaamani. Kas ka see rajatakse enne Eesti Vabariigi 100. aastapäeva, sõltub tööde maksumusest. Augustis tahab linnavalitsus välja kuulutada Rüütli platsi ja selle lähiümbruse projekteerimishanke, järgmisel aastal läheb ehitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles