Agendid haigekassa kallal

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu ühishaigekassa asjaajaja Verner Tarand mõisteti Saksa okupatsiooni ajal surma.
Pärnu ühishaigekassa asjaajaja Verner Tarand mõisteti Saksa okupatsiooni ajal surma. Foto: Olaf Esna erakogu

Haigekassade liikmeskonna moodustasid valdavalt töölised ja kassade juhatamine usaldati neist ärksamate kätte. Samas lõi see võimaluse riigivõimusse vaenulikult suhtuvatele tegelastele. Nii oli see juba haigekassade algusaegadest peale. Märksõna “kindlustuskampaania” all on kirjas, et ülevenemaalises kindlustusnõukogus olid 57 volinikust 47 bolševikud ja tööstuspiirkondades asuvaid haigekassasid kasutasid enamlased parteitööks.

Pärnu haigekassa ülevõtmine

Kõikjal, kus on tegemist rahaga, kiputakse tegema sulitempe ehk võib esineda korruptsiooni. Pärnu ühishaigekassa polnud erand. Näiteks mõni tööline registreeriti haigekassa liikmeks alles siis, kui ta vajas esimest korda arstiabi ja pärast tühikäiku haigekassasse sellest peremehele teatas. Oli tööandjaid, kes esitasid haigekassale ebaõigeid palgamaksu teatelehti. Loomulikult tekitasid sellised faktid rahulolematust, mida märkasid ametiühingutegelased kas iseseisvalt või said suunised kaugemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles