Ohutuspäev üllatab purjuspäi ujumise simulatsiooniga

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lääne päästekeskus

Laupäeva südapäeval toimub Pärnus Port Arturi jõeäärses parklas juba kümnendat korda ohutuspäev, kus ohutusalaseid teadmisi jagavad päästeamet, politsei- ja piirivalveamet, häirekeskus, Punane Rist ja muud inimestele vajalikud ametkonnad.

Igal täistunnil on kavas demoesinemised, päästjad, Aide AS ja Kaitseliit demonstreerivad vaatemänguliselt põnevaid ja elulisi situatsioone.

Lääne päästekeskuse ennetusbüroo juhtivpetsialist Katariina Vaabel ütles, et kuigi ohutuspäeva formaat on traditsiooniliselt sama, on kümne aastaga nii mõndagi muutunud.

"Tuttavatele ametkondadele ja asutustele, kes ohutuspäeva koostööpartneritena aastast aastasse kohal on, lisandub uusi, seega on ohutuspäeva tegevuste ampluaa märgatavalt suurenenud ja põnevust jagub igas vanuses külastajale," seletas Vaabel. "Kõige enam on aga muutunud ohutuspäeva külastavate inimeste teadlikkus. Näiteks kümme aastat tagasi ei teadnud inimesed suitsuanduritest veel palju, kuid nüüd on see väike vidin elementaarne. Ka vinguandurid ei ole enam üllatus."

Muutunud on koostööpartnerite arv. On neid, kes aastast aastasse käivad, kuid ka neid, kes leiavad oma tee ohutuspäevale esimest korda. "Näiteks sel aastal üllatab meid Hansa Ilutulestikud, neilt saab teada kõike ilutulestiku ja pürotehnikaga ümberkäimise kohta," tutvustas Vaabel. "Tähelepanu pööratakse populaarsetele Hiina laternatele, mida eriti suvel lennutada armastatakse. Kas ja millist ohtu need kujutavad, saab teada ohutuspäeval. Sellepärast ongi ohutuspäevale hea tulla – saab kõik vajaliku korraga kätte. Ehk saab teada isegi midagi uut."

Mõni tuleb ohutuspäevale teadlikult, sest tal on tekkinud küsimusi ohutusega seonduva kohta. Mida muud võiks üks julgeolekuasutus soovida kui enda ja oma vara turvalisusest hoolivaid inimesed, kelle küsimustele asjatundjad vastuseid saavad anda.

Samuti on muutunud viis ohutusest rääkida ja veel olulisem – seda näidata. Igal aastal üritatakse leida üha põnevamaid ja nutikamaid viise, kuidas ohutusteemasid huvitavamalt puudutada, et nende olulisus inimesteni jõuaks.

"Tänavusel ohutusepäeval võivad inimesed proovida spetsiaalses veeohutussimulaatoris, kui fataalne on ujumine joobes olekus. Selle kogemiseks on pallimeri ja spetsiaalsed joobnu prillid, mis annavad ettekujutuse olukorra tõsidusest. Loodetavasti saab sel moel selgeks, et purjuspäi on tõepoolest eluohtlik ujuda," rääkis ennetusbüroo juhtivpetsialist.

Vaabeli jutu järgi on kohal ka küttekoldemakett, kus on puust ja punaseks tehtud, kuidas ahi töötab. "Kirsiks tordil on sinna juurde selgitusi jagav korstnapühkija, kellele võib erialaseid küsimusi esitada. Ohutuspäeval saab oma kodu tuleohutust mõne minutiga kontrollida. Muud põnevat on teisteski punktides: relvanäitus, tehnika, pommigrupp, hädaabikõne positsioneerimine, elektriohutus jpm," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles