Valter Parve: Pärnakad, võtke snitti!

Valter Parve
, feminist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valter Parve.
Valter Parve. Foto: PP

Eelmise aasta detsembris olin maanteeameti kutsel Viljandis, kus toimus üle-eestiline kokkusaamine liiklusohutuse teemal. Paar tundi enne algust tegime ajalehe Sakala kaasalöömisel tunnise ringsõidu mööda linna, et kohata mõnd viisakat jalakäijat.

Meiega samas autos oli Tartu ülikooli Pärnu kolledži vilistlane Jane, temaga koos olime tema õpingute ajal otsinud ja premeerinud viisakaid autojuhte. Leppisime omavahel kokku, et viisakuseks peame seda, kui sebrat ületav jalakäija märkab talle lugupidavalt teed andnud autojuhti. Märkab – see tähendab lehvitab, naeratab, kummardab vms. Peatusime mitmel pool, jälgisime liiklust ja pidasime mittemärkajate arvestust – alles 51. teeületaja viipas tänutäheks ülekäiguraja ees peatunud sohvrile. Kõik enne teda – vanad ja noored, emad lastega, mehed ja naised – mühisesid üle tee, silmad asfaldis kinni.

Kokkuvõte tollest vaatlusest ilmus järgmisel päeval Sakalas. Saatuse kurva vihjena oli just samal ajal Postimehes traagiline lugu Tartust – Annelinnas oli sebrat ületav naine mööda pääsenud esimeses sõidureas peatunud autost, kuid hukkunud teisest reast tulnud ja mitte peatunud sõiduki rataste all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles