Annika Poldre: Ajaleht ei aita, seadus ei kaitse

Annika Poldre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Poldre.
Annika Poldre. Foto: PP

Aeg-ajalt astub toimetusse mõni eakas lehelugeja murega. Ehkki ajakirjandus on läbi teinud tohutu muutuse – vaadake mõnd 80ndate ajalehte, pange kõrvale kümmekond aastat hilisem ja mõni tänapäevane –, püsib vanema põlvkonna usk, et ajaleht aitab. Mõnikord see õnnestubki, aga mitte alati.

Toimetusse tuli 80. eluaastasse jõudnud naine, kel seisab ees kodust väljakolimine. Põhjus: testamendi järgi korteris elamisõiguse saanud naise tütar, testamendi järgi korteri pärija, sai pangalt laenu, mille hüpoteegiks seati korter. Selleks andis nõusoleku korteriomanik, kelle testamendi kohaselt on toimetusse tulnud memmel seal õigus elada. Aga laen on tasumata, intressidki tiksunud ja kohtutäitur on ellu viinud panga nõude – müünud korteri enampakkumisel.

Võlanõustajad võiksid vist palju niisuguseid laenunäiteid tuua. Õõvastavaks teeb selle loo naise pealinnas elava tütre hoolimatus. Kuidas ajakirjanik saaks aidata? Suhtlemine panga, advokaadi, kohtutäituri ja maakleritega tõi selgust, et aidata ei saagi. Kõik toimunu on seaduspärane. Korteriomanik tegi testamendi, kuid hiljem nõustus laenuhüpoteegiga. Juriidiline iva on selles, et hilisemad tehingud n-ö katavad eelmised ja nendega arvestatakse eelkõige. Nagu ütles advokaat ja kinnitas kohtutäitur, on vanainimesele seda selgitatud. Aga ta ei suuda uskuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles