Ööbimine neelab Weekendil pidutsejate raha

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka mullu said Weekend Festivali külastajad ööbida ametlikus telklas.
Ka mullu said Weekend Festivali külastajad ööbida ametlikus telklas. Foto: Urmas Luik

Weekend Festival Baltic toob augusti hakul umbes 40 000 elanikuga Pärnusse kümneid tuhandeid külastajaid, kes paratamatult vajavad kohta, kus pärast pidupäevi öö mööda saata.

Tantsumuusika festivali pressiesindaja Gunnar Viese sõnade kohaselt ootavad korraldajad 4. kuni 7. augustini toimuvale üritusele kolme päeva peale kokku ligemale 100 000 pidutsejat. Neist festivali ametlikule telkimisalale Rannaparki mahub magama umbes 6000.

Telkimisala jaguneb hinna ja mugavuse järgi kolmeks. Üht sealset rendipinda saab koos üürida kuni neli inimest.

Rannapargi kõrvale parklasse võib minna oma haagissuvilaga. “Meie anname juhtmeotsa, kust nad saavad voolu,” täpsustas Viese.

Pärnu politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Üllar Kütt soovitas telgis ööbida eelistavatel festivalikülastajatel magada ametlikus telklas, kus piiratud territooriumil on tagatud valve. “Pole kahtlust, et peale rõõmsameelsete muusikasõprade on siia tulemas neidki, kelle kavatsused ei ole ausad,” tõdes Kütt.

Pärnu abilinnapea Rainer Aavik märkis, et mis tahes kohas pole telki püsti lüüa lubatud. “Meeldetuletuseks paigaldatakse ranna kandis asuvatesse parkidesse telkimist keelavad sildid,” sõnas ta. Temagi soovitas telkijatel magada ametlikul alal, kus peale turvateenuse on tualetid ja võimalus end pesta. Samuti on abimeeri sõnutsi sünnis telkida selleks võimalust pakkuvate ettevõtlike linlaste kinnistutel.

Facebookis avatud kommuuni, kus vahendatakse tantsumuusika festivali ajaks öömaja, lisandub üha uusi pakkumisi nii kinnisvara rendile andjatelt kui võtjatelt. Nii võib üürida näiteks 500 euro eest üheks ööks kahetoalise korteri Kuninga tänaval. Roheliselt tänavalt leiab 24 euro eest murulapi, kuhu üheks ööks telk üles seada.

Et vältida pettuse ohvriks langemist, soovitas Kütt majutuse otsijail kasutada ametlikke lehekülgi ja pakkujaid.

Tänavu juunis mõistis Pärnu maakohus liitkaristuseks 720 tundi üldkasulikku tööd noormehele, kes muu hulgas pettis mullu kahelt Weekend Festivali külastajate rühmalt kokku 285 eurot, pakkudes neile sotsiaalvõrgustiku vahendusel üürile võõrast kodu.

Kinnisvaraeksperdi maakler Kristel Saat rääkis, et umbes 80 protsenti nende klientidest hakkas festivali ajaks peavarju otsima juba mullu, enamik kortereid pandi kinni selle aasta alguses.

Mõni üüripakkumine tuleb festivali lähenedes juurde. “Osa, kes taipab, kui palju on võimalik teenida, on nõus mõneks päevaks kodust välja kolima,” sõnas Saat. Ta möönis, et valdavalt üüritakse kortereid maakleri vahenduseta.

Keskmine üürihind kolme öö eest jääb Saadi ütlust mööda 500–600 euro kanti. Kuna festivali külastajad üürivad kinnisvara eeskätt kamba peale, tuleb hind umbes 100 eurot inimese kohta. Üle tuhande euro tema teadmist mööda hinnad enamasti ei küündi.

Domus Kinnisvara maakleri Mariel Aimi jutu järgi on peaaegu kõik nende korterid festivaliks broneeritud. Ta lisas, et kuna enamasti üürivad pidutsejad elamise rühmaviisi, on veel saadaval mõni kuni kaks inimest mahutav korter.

Aimi sõnul tõstab Weekend Festival korterite üürihinda kuni neli korda. “Kui muidu on ööpäeva hind 60 eurot, siis festivali ajal umbes 600 eurot kolme öö eest,” täpsustas maakler.

Aimi teadmist mööda olid hinnad kõrgeimad märtsis, kui nende büroogi andis välja kolmetoalise kesklinna korteri kolmeks päevaks 800 euroga ja kahetoalise Mai tänava korteri niisama pikaks ajaks 850 euroga. “Nüüd hakkavad hinnad veidi langema,” märkis ta.

Majutusteenuseid vahendava lehekülje Booking.com andmeil on seal majutust pakkuva 420 Pärnu majutuskoha tubadest 85 protsenti festivali ajaks broneeritud.

Festivaliala vahetus läheduses asuva spaa- ja konverentsihotelli Strand tegevdirektor Aime Vilgas nentis, et Weekend Festivali ajal on majutuse hind ja tubade täitumus kõrgem kõigis Pärnu majutusasutustes, niisamuti Strandis. Samal ajal ei osanud ta öelda kindlat hinda. “Meil on küll hinnakiri, aga hind muutub iga päev vastavalt hotelli täitumusele, sündmustele ja hooajale,” sõnas Vilgas.

Hindu võrreldes nähtub, et enamikus Pärnu hotellides on ööbimine festivali ajal umbes kolm korda kallim kui madalhooajal. Teisalt, nagu mitme majutusasutuse esindajad märkisid, on Weekend Festivali mõju tubade täitumusele raske hinnata, sest siinsed hotellid on olnud kogu aeg augustiks välja müüdud.

Hind festivali telklas

Puidust majake VIP-telklas – 299 eurot.

Korraldajate püstitatud telk Priority telklas – 59 eurot.

Muruplats oma telgile Weekendi telklas – 15 eurot.

Koht autosuvilate parklas – 79 eurot.

Hinnale lisandub 15eurone pilet inimese kohta.

Andmed: weekendbaltic.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles