Pärnumaa huvikoolid said riigilt üle 14 000 euro toetust

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pärnumaa huvikoolid näitasid Eesti noorsootöö keskuse (ENTK) projektikonkursil "Varaait vol. 12" üles suurt aktiivsust, tuues eri tegevuste elluviimiseks ja vahendite parandamiseks maakonda 14 090 eurot.

Ühtekokku sai toetust 12 projekti, millest enam suutsid vaid Ida-Virumaa ja Tallinna huvikoolid. Pärnumaal rahastati viit muusika-, kolme kunsti- ning kaht spordi- ja tehnikaprojekti.

Suurimad ettevõtmised viiakse ellu Pärnu-Jaagupis ja Pärnus. Pärnu-Jaagupi muusikakool alustab helirežii ja DJ-töö õpetusega ning Pernova hariduskeskus arendab robootika huviringi. Mõlemad said toetust 2000 eurot. Pärnu kunstikool loob animatsiooni õppe ja metoodilise tugikeskuse ning sai "Varaaidast" selle tarbeks 1500 eurot.

ENTK suunajuhi Gerttu Aaviku sõnul keskendus tänavune konkurss varasemast enam koostööprojektidele, et mitme omavalitsuse ühise tegevuse abil pakkuda noortele senisest avaramaid ja mitmekülgsemaid võimalusi.

"Ühest küljest julgustame huvikoole, noortekeskusi, koole ja teisi noortega vahetult tegelevaid asutusi ja organisatsioone aktiivsemalt ja mitmekülgsemalt koostööd tegema, sest nii loodavad võimalused ja kontaktid on oluliselt avaramad kui üksi tegutsedes," ütles Aavik. "Teisest küljest tähendab koostöö meie jaoks noorte kaasamist projekti koostamise kõikidesse etappidesse, alates vajaduste kaardistamisest ja lõpetades elluviimisega. Pärnumaa huvikoole võib koostööprojektide rohkuse ja läbimõelduse osas teistele eeskujuks tuua."

Pärnu kunstikooli ja Pärnu muuseumi koostöös toimus juuni alguses Pärnu linna ja maakonna õpetajatele meistriklassi koolitus animatsiooni baasteadmiste omandamiseks, sügisel on kavas ühepäevane seminar animatsiooni õpetamise huvilistele. Meistriklassi õppetegevusse kaasati õpilased, et teooria saaks praktikaasse viia.

Meistrikassis käinud õpetajad korraldavad töötubasid Pärnu muuseumis Rao Heidmetsa näituse osana. Sügisest saavad õpetajad rakendada oma teadmisi Pärnu kunstikooli animatsiooni õppe- ja tugikeskuses, millest kooli praegused ja tulevased õpilased osa saavad.

Pärnu-Jaagupi muusikakooli, Pärnu-Jaagupi gümnaasiumi ja Pärnu-Jaagupi rahvamaja avatud noortekeskus loovad projekti toel helirežii ja DJ-töö õppimise võimalused. Noored saavad omandada helitehniku esmased oskused muusikakooli juures ja DJ kogemuse noortekeskuses. Uute oskuste abil toetatakse noorte näiteringi tegevust.

Pernova huvikeskuse robootikaringide õpilased saavad juurde vahendeid, et leida endas insener või programmeerija. Praegused 59 robootikaõpilast vajavad arengu jätkumiseks lisavahendeid ja "Varaaida" kaudu saab need soetada. Õpilaste jaoks on väljund võistlustel osalemine. Tunnis käsitletavad teoreetilised teemad on seotud praktiliste harjutustega, milleks on vaja vahendeid kõigile Pernova huvikeskuse õpilastele. Koostööd tehakse Pärnumaa õppenõustamiskeskuse ning üldharidus- ja huvikoolidega.

ENKT projektikonkursi "Varaait vol. 12" huvikoolidele mõeldud eelarve suurus oli 2016. aastal 147 488 eurot. Konkurssi toetab haridus- ja teadusministeerium hasartmängumaksu nõukogu vahenditest.

Projektikonkursiga toetati õppevahendite soetamist ja restaureerimist olemasolevate tegevusformaatide arendamiseks ning uute loomiseks. Toetuse eesmärk on mitmekesistada huviharidust, eelkõige tehnika ja looduse valdkonnas, elavdada huviharidust pakkuvate organisatsioonide koostööd ning kaasata noorsootöösse ja huviharidusse vähemate võimalusega ja seni kaasamata noori.

Pärnumaa huvikoolide toetused projektikonkursil "Varaait vol. 12"

Pärnu-Jaagupi muusikakool, "Helirežii ja DJ-töö õpetuse algatamine Pärnu-Jaagupis", 2000 eurot.

Pernova huvikeskus, "Pernova hariduskeskuse robootika huviringi arendamine", 2000 eurot.

Pärnu kunstikool, "Animatsiooni õppe- ja metoodilise tugikeskuse loomine Pärnu kunstikooli",  1500 eurot.

SA Pärnu Vabahariduskeskus, "Prooviruumi sisustamine muusikaliste õppevahenditega ja nende ristkasutus koostööpartneritega", 1500 eurot.

Paikuse huvikool, "Nutikalt ja loovalt tehnoloogiamaailma", 1400 eurot.

Audru kool, "Keraamikaoskuste mitmekesistamine Audru koolis", 1200 eurot.

M. Lüdigi nim Vändra muusikakool, "M. Lüdigi nim Vändra muusikakooli kunstiklassi nüüdisajastamine", 1000 eurot.

Pärnu kunstide maja, "Helitehnika 6", 1000 eurot.

Pärnu muusikakool, "Kaks 48 bassiga akordioni", 900 eurot.

Pärnu spordikool, "Võimlemine – kõige alus", 600 eurot.

Erahuvikool Orvokki, "Väikekannel – mitmekülgseid võimalusi pakkuv pill", 540 eurot.

Black and Brownie, "Akrobaatikatrennid efektiivsemaks, ohutumaks ja lõbusamaks!", 450 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles