Vaata, mida arvavad suvisest teenindusest Pärnu Postimehe lugejad

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: ARDI TRUIJA/PRNPM/EMF

Pärnu Postimehe üleskutsele jagada kogemusi suvisest teenindusest tuli Pärnu söögikohtade aadressil nii positiivseid kui negatiivseid arvamusi.

Pärnu Postimehe kommentaariumis kirjutanud Marika ei jäänud rahule hiljutise Mahediku restorani külastusega. "Õhtusel ja üsna rahulikul ajal (oli ka vabu laudu, polnud täismaja) oli teenindus ulmeliselt aeglane. Teenindaja pigem pühkis harjaga põrandat meie kõrval kui et oleks tee ja koogi lauda toonud. Kokku võttis magustoidu ootamine tubli 20 minutit, mis on kuuma vee keetmiseks ja koogitüki serveerimiseks ikka natuke ulme. Põhiroog, kalafilee, oli luine ja selle märkuse peale ei öeldud miskit. Oleks oodanud natuke kaasamõtlemist. Punkti külastusele pani äärmiselt räpase WC külastus," kirjutas Marika.

Kohviku Mahedik omanikeringi kuuluva Evi Kuusiku ütlust mööda on tal väga kahju, kui kliendid külastusega rahule ei jäänud.

Pärnu Postimehe kommentaariumisse jäetud kliendi kogemust kommenteerides ütles Kuusik, et meelega keegi kalale luid Mahedikus sisse ei jäta ja kui klient neid toidu seest leidis, palub ta vabandust. "Kui mingi probleem tekib, võiks sellest märku anda ja püüame sellele lahenduse leida. Meie eesmärk on, et kliendid lahkuksid meie juures rahulolevana," ütles ta.

Mahediku omanik selgitas, et kui teenindajad põrandat pühkisid, oli sinna midagi ilmselt kukkunud. "Rääkisin teenindajatega, aga nemad sellist asja ei märganud," ütles ta.

Tavapärasest pikemast ooteajast pole Kuusiku sõnade kohaselt suvel Pärnus pääsu enamikus toitlustusasutustes. "Kohvi ja koogi toomisele kahtekümmet minutit siiski ei kulu," arvas ta.

Kuusik arvas, et lõviosa Mahediku külastajaid on teenindusega rahul, sest püsikliente on palju.

Stepan Murzilka kirjutas Pärnu Postimehe kommentaariumis: "Selleks, et klient end kuningana tunneks, peab ta esmalt kuningana käituma. Olen piisavalt näinud vingus nägudega kliendikesi, kellele ei sobi üks, ei sobi teine. Tuleb selline teist päeva ööliblikas, kellel liiter odavat parfüümi higi peletamiseks peale kallatud, ja kukub nõudma."

Pärnu Postimehe veebitoimetusele kirjutanud pärnakas Kristiina arvab, et suvel teeninduse tase mõnes kohas tõesti langeb. "Pigem ei süüdistaks ma selles uusi inimesi, vaid tööandjat, kes on neisse vähe koolitusaega investeerinud. Kahjuks jääb isegi kõrvaltvaatajale silma, et sageli ei saa uued töötajad hakkama, kuna nende meeskond ei toeta neid," kirjutas Kristiina.

"Mul oli sellekohane kogemus Hahni pubis, kust käin niigi tavaliselt laia kaarega mööda just sealse teeninduse tõttu, aga juunikuus mõtlesime, et anname sellele kohale veel ühe võimaluse. Meid teenindas õpilane või lihtsalt suhteliselt uus töötaja (rinnasilti ei mäleta). Ta oli väga püüdlik ja sõbralik. Kõik sujus, aga kuna meil oli lahkumisega kiire, mõtlesime tasuda arve leti ääres, mitte oodata teenindajat lauda. Kui jõudsime leti juurde, oli nende ainsa kassaaparaadi juures juba keegi ametis, nii et meie teenindaja ei saanud kohe arvet koostama hakata. Ootasime kannatlikult. Selle lühikese aja peale märkas vahetuse vanem, et meist vabaks jäänud laud on jäänud koristamata, ja ütles seda meie teenindajale. Too oli segaduses, sest ootasime sealsamas arvet ja ta ei teadnud, kas joosta lauda koristama või oodata kassaaparaadi vabanemist. Kuna teenindaja kohe ei liigutanud, tõstis vahetuse vanem nõudlikult häält, hoolimata sellest, et kliendid (meie) olime sealsamas. See jättis külaskäigule mõru järelmaigu," pani Kristiina kirja hiljutise ebameeldiva kogemuse.

"Ilmselt just selline oma meeskonna toetuse puudumine tingib mõnes kohas pideva kaadrivoolavuse, nii et kõik töötajad ongi kogu aeg vähese staažiga, v.a see üks kogenud vahetuse vanem, kes kõigi peale prõõkab ja kõik töötajad minema peletab," lisas Kristiina.

Hahni pubi Pärnu Postimehe palvele endapoolne kommentaar anda ei vasanud.

Vastukaaluks mõru maigu jätnud pubikülastusele tõi Kristiina välja meeldiva kohvikukülastuse. "Da Vinci kohvikus käin alati rõõmuga ja selle suve alguses lisandus sinna  uus töötaja. Kuigi meid teenindades ta unustas vee lauda tuua, jäi kohvikukülastusest meeldiv mälestus, sest tema püüdlikkus, sõbralikkus, valmidus meie jaoks kogu aeg olemas olla korvas kõik. Da Vinci tundubki üks parima teenindusega kohti Pärnus, kus ei lasta vist ühtki teenindajat enne saali peale, kui ta ei ole perfektset koolitust saanud," kirjutas ta.

Pärnakas Kaili sõnutsi oli üleeile õhtul kuursaalis teenindus tore ja kiire, aga lauad olid eelmisest kliendist koristamata. "Näiteks istusin laua taga, kus olid eelmisest kliendist jäänud poolik siider, suitsupaki kile ja kurgiviil. Kelner ei koristanud seda lauda kuni uue kliendi  lahkumiseni," kirjeldas ta oma kogemust ranna rajooni populaarsest söögi- ja peokohast.

Kuursaali perenaine Katrin Kartau ütles, et selline juhtum on väga kahetsusväärne. "Palume kliendilt vabandust. Tuvastasime, et see oli suvetöötaja. Ettekandja on juba saanud noomituse ja talle on veel kord selgitatud ta töökohustusi," ütles Kartau.

Kiidusõnu pälvis Kaililt kohvik Bumerang. "Seal on väga kiire teenindus, see oli uskumatu, et toit tuuakse lauda vähem kui 15 minutiga," ütles ta.

Ergo kirjeldas mitte kõige meeldivamaks kujunenud külastust pitsarestorani Steffani. "Üle pika aja sai käidud kuuese seltskonnaga ema sünnipäeva puhul Steffanis söömas. Alguses pidi seisma järjekorras, siis lubati pärast pikka ootamist lauda. Esitasime tellimused (seltskonnas oli ka kahe-aastane laps). Teenindaja asus tellimusi täitma, tuues lauda joogid ja eelsalati. Läks mööda umbes 45 minutit ja pitsat ei kusagil. Sai siis teenindaja käest küsitud, milles asi. Vastuseks nähvas ta: kas me ei tea, et suvel on ooteaeg kaks tundi. Ei osanud tõesti seda aimata, sest pole pikalt seda söögikohta külastanud. Kuna laps oli juba suht rahutu, otsustasime tellimusest loobuda, mille peale teenindaja nähvas, et polegi oluline, meil kliente niigi küllaga. Minu 60ndates ema pidi teenindaja sellise suhtumise peale laua alla vajuma," kirjeldas Ergo ebameeldivat teeninduskogemust.

Kati kirjutas toimetusele samuti Steffanis kogetud ebameeldivast teenindusest. Lugu juhtus eelmisel aastal. "Maja oli keskmiselt täis ja meid oli viis. Leidsime laua, mis oli alles koristamata. Meil polnud sellest midagi, et peame ootama. Kuna olime rannas tiirutanud ja pisut väsinud, toetas üks meist ennast toolile. Selle peale kargas välja teenindaja ja nähvas, et lauda ei istu enne, kui see on koristatud. No selge, vot ei teadnud, et seal on selline kord, sest restorani muljet see koht ei jäta, alati pead ise endale laua otsima, keegi sind avasüli vastu ei võta ja kuhugi ei juhata," kirjutas Kati.

"Sel aastal polnud lauas suhkrut ja tellitud vesi oleks ka jäänud tulemata, kui poleks küsinud. Iga nädal Steffanis lausa ei käi, aga igal viiendal korral seal ikka mingi üllatus tuleb," lisas Kati.

Pitsarestorani juhataja Ave Kallaste sõnade järgi on niisugused juhtumid väga kahetsusväärsed ja restoran palub klientidelt vabandust.

"Kui meie teenindajad nii käitusid, on see lubamatu," ütles Kallaste. "Teeme kõik, et sellisid asju ei juhtuks."

Kallaste märkis, et koristamata lauda istumise üle ei tohiks ükski teenindaja märkust teha, sest einestama tulnud klient võib olla eelnevalt teinud pika jalutuskäigu või oodanud järjekorras. "Mõni selline juhtum oli meil eelmisel aastal. Tänavu oleme rõhutanud kõikidele teenindajatele, et niisugust käitumist tuleb vältida, meie külalised peavad saama istuda," selgitas Kallaste. "Samuti on meie majas reegel, et kõikidele lauda istujatele tuleb öelda, kui pikk on ooteaeg."

Selle suve tipp-päeval olevat ooteaeg Kallaste väitel ulatanud tunni ja 45 minutini.

Kallaste ütlust mööda võtab pitsarestoran suveks tööle 50 hooajalist klienditeenindajat. "Paljud neist on esimest aastat tööl ja eks eksimusi tuleb ikka ette. Loodan, et ükski meie teenindaja ei mõelnud midagi pahasti ja neil ei kukkunud olukorra lahendamine kõige paremini valja," ütles ta. "Teeme enne hooaja algust neile põhjaliku koolituse. Õnneks on meil väga hea meeskond ja kogenud kolleegid pakuvad uutele töötajatele abi ja igakülgset tuge."

Kallaste soovitas halva teeninduse osaks saanud inimestel pöörduda restorani juhtide poole, et juhtumitele kõiki rahuldav lahendus leida. Samuti aitaks niisugune info parandada teenindust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles