Pärnus müüdi tervisele ohtlikke nahkkindaid ja laste kingi

Kadrin Karner
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahktoodete puhul testiti kroom VI sisaldust, mis võib inimese nahaga kokku puutudes kutsuda tundlikel inimestel esile allergilisi reaktsioone. Pärnus leiti ohtlikuks osutunud laste kingad Boshimao Aspent OÜ kauplusest (Riia maantee 131).
Nahktoodete puhul testiti kroom VI sisaldust, mis võib inimese nahaga kokku puutudes kutsuda tundlikel inimestel esile allergilisi reaktsioone. Pärnus leiti ohtlikuks osutunud laste kingad Boshimao Aspent OÜ kauplusest (Riia maantee 131). Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitseamet avastas kontrollide käigus Pärnu kaupluses müügil olnud nahkkindad ja lastekingad, mis sisaldasid liialt kroomi ning tuli seetõttu müügilt eemaldada.

Tarbijakaitseamet on tänavu esimeses pooles testinud 24 mänguasja ja nahktoodet, millest ligemale pool osutusid ohtlikuks ja eemaldati müügilt.

Nahktoodete puhul uuriti kroom VI sisaldust. Kuuest testitud nahkkindapaarist ja jalanõudest osutus ohtlikuks kolm. Kroom VI võib inimese nahaga kokku puutudes kutsuda tundlikel inimestel esile allergilisi reaktsioone. Testimistulemuste kohaselt ületas eespool nimetatud toodetes kroomisisaldus lubatud kontsentratsiooni 3 mg/kg.

Piinormi ületanud tooted olid müügil kauplustes Türil, Pärnus ja Põlvas. Türil asuvas Biorona OÜ kaupluses Italyna King osutusid ohtlikuks naistekingad Enplus, mille sissevedaja oli OÜ Dzinna. Pärnus leiti ohtlikuks osutunud lastekingad Boshimao Aspent OÜ kauplusest, importija oli samuti OÜ Dzinna. Põlvas FIE Aive Kiige kaupluses osutusid ohtlikuks naiste nahkkindad Moda Gloves.

Testitud toodete seas oli 18 mänguasja ja seitse neist olid ohtlikud. Katsetati väikeste osade eraldumist alla kolmeaastastele lastele mõeldud mänguasjades ja uuriti ftalaatide sisaldust plastmänguasjades.

Nelja müügil olnud mänguasja ftalaadisisaldus ületas lubatud piirväärtust enam kui 200 korda. Liigset ftalaati sisaldasid kalakujuline mänguasi, mis võeti kontrollimiseks Tartust Akela Kaup OÜ kauplusest Tuhat Vajalikku Asja, ning nukk Brai Zillaz, mis oli müügil Haapsalus Sells OÜ kaupluses Bullerbi Lastekaubad. Samuti sisaldas liiga palju ftalaati nukk Fashoin Frozen, mis võeti uurimiseks Lindhard OÜ Jõgeval asuvast samanimelisest kauplusest, ja vannimänguasi pardipere, mis oli müügil Valgas FIE Lelja Demenšina kaupluses.

Ftalaate kasutatakse peamiselt plasttoodete elastsuse ja plastilisuse tagamiseks. Kehtivate nõuete järgi ei tohi nende sisaldus mänguasjades ja lastetoodetes ületada 0,1 protsenti plastseks tehtud materjali massist. Oma olemuselt on ftalaadid inimorganismile pikaajalise mürgise toimega, põhjustades näiteks hormoontalituse häireid.

Aseris, Tartus ja Tallinnas müügil olnud kolm mänguasja osutusid ohtlikuks seetõttu, et neist eraldusid väikesed osad, mis võivad hingamisteedesse sattudes põhjustada väikelapse lämbumist. Sellised mänguasjad on Tartu kaubamajas müügil olnud puidust pusleklotsid Discovery Cubes, mille sissetooja oli Kaubamaja AS, ja kõristite komplekt, mis oli müügil Ida-Virumaal Aseris Viplend OÜ kaupluses, mis oli ühtlasi importija. Tükke eraldus ka puidust klotsiringilt, mis võeti testimiseks Tallinnas Järve Selverist. Klotsiringi sissevedaja oli Karupoeg Puhh OÜ.

Kõikide nimetatud ettevõtjate suhtes alustati haldusmenetlus. Ettevõtted on tooted tarbijakaitseameti menetluste tulemusena turult eemaldanud ja tagasi kutsunud.

Tarbijakaitseamet teavitas ohtlike toodete leidudest teisi Euroopa Liidu riike kiirteabevahetussüsteemi RAPEX kaudu. Süsteem loodi 2004. aastal selleks, et liikmesriigid ja komisjon saaksid kiirelt infot tarbijate tervist ohustava tarbekauba kohta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles