Ingerisoomlaste pühapäevakool sai tegevustoetust

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus tegutseva erahuvikooli Orvokki juht Katrin Hildunen-Alvela koos Hillar Talvikuga basskannelt uudistamas.
Pärnus tegutseva erahuvikooli Orvokki juht Katrin Hildunen-Alvela koos Hillar Talvikuga basskannelt uudistamas. Foto: Urmas Luik

Selgusid 27 rahvusvähemuste pühapäevakooli, mis algavaks õppeaastaks saavad integratsiooni ja migratsiooni sihtasutuselt Meie Inimesed (MISA) kokku üle 120 000 euro tegevustoetust, nende seas Pärnu ingerisoomlaste selts summas 3750 eurot.

"Algaval õppeaastal saavad Eestis elavad noored vanuses kolm kuni 18 aastat õppida keelt ja kultuuri vene, ukraina, läti, aserbaidžaani, ingerisoome, armeenia, tatari, gruusia, kabardiini ja korea rahvusvähemuste pühapäevakoolides," kommenteeris MISA partnerlussuhete valdkonnajuht Kristina Pirgop. "Valdav osa toetust saanud pühapäevakoolidest tegutseb Tallinnas, kuid on koole, mis asuvad mujal Eestis. Näiteks Pärnus saab õppida soome keelt ja ingerisoome kultuuri ingerisoomlaste kultuuriseltsi erahuvikoolis Orvokki."

Eelmisest õppeaastast Pärnus tegutseva erahuvikooli Orvokki juhi Katrin Hildunen-Alvela sõnutsi andis siinsele ingerisoomlaste kultuuriseltsile tõuke kooli rajamiseks MISA korraldatav pühapäevakoolide baasrahastamine.

"Meie ootused on kuhjaga täitunud. Peale materiaalse toetuse oleme saanud MISAst asjalikku nõu ja abi ning harivaid koolitusi meie õpetajatele," selgitas Hildunen-Alvela. Koolijuhi teatel on algavaks õppeaastaks registreerunud juba mitu ingerisoomlaste järeltulijat, kuid vabu kohti koolis veel on.

"Heameelt valmistab, et meie koolis saavad õppida needki lapsed, kelle vanematel ja vanavanematel ei ole võimalik tasuda laste huvihariduse eest. Pühapäevakoolid pakuvad eri oskuste arendamise ja esivanemate vaimse pärandi edasiandmise kõrval võimalust teiste noortega koos tegusalt aega veeta," lisas Hildunen-Alvela.

2016/2017. aastaks said tegevustoetust Tallinnas, Tartus, Valgas, Jõhvis, Sillamäel, Pärnus, Maardus ja Viljandis töötavad pühapäevakoolid. Vene pühapäevakoolidest algab sügisel esimest aastat õppetöö Sinimäel, Toilas ja Kosel.

MISA avab augusti lõpus rahvusvähemuste pühapäevakoolide baasifinantseerimise taotluse lisavooru, mille kohta leiab infot MISA kodulehelt.

Rahvusvähemuste pühapäevakoolide tegevust rahastab haridus- ja teadusministeerium riigieelarvest.a

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles