Inspektsioon hurjutab ehitajaid

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Viimaste kuude jooksul on tööinspektsioon kontrollinud nii ehitusplatside kui puitmajade tootjate töökeskkonda üle Eesti ja leidnud rikkumisi enamikus ettevõtetes.

Inspektsioon kontrollis mais 139 ehitusplatsi üle Eesti. Tuvastati 540 rikkumist, töö peatati 23 ehitusobjektil ja 18 töövahendi kasutamine keelustati. Kontrollitud poolesajast puitmajade ehitusettevõttest 39 rikuti tööohutust.

Pärnumaal kontrolliti 17 ehitusplatsi ja kahte puitmajade tootjat. 

Tööinspektsiooni meedianõunik Kristel Abel sõnas, et ühel puitmaja ettevõtte töötajal polnud väljaõpet ja iseseisvale tööle lubamist kirjalikult registreeritud, kuid muid rikkumisi inspektsioon puitmajade ehituse juures ei tuvastanud.

Ehitusplatsidele tehti aga palju ettekirjutusi. "Pikendusjuhtmed liikumisteedel, kaitsevahendite mittekasutamine, tellingud mittenõuetekohased, ajutisel trepil puudusid piirded, tööala märgistamata ja nii edasi," loetles Abel Pärnumaa rikkumisi.

Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja töökeskkonna järelevalve ja arengu alal Apo Oja ütlust mööda oli suur probleem see, et töövahendeid ei kontrollita. "Töötajad kasutavad samu tööriistu igapäevaselt, tekib rutiin ja enam ei pöörata tähelepanu ohututele töövõtetele. Rutiin murdub alles see, kui töötaja saab vigase juhtme tõttu elektrilöögi või kukub katkise redeli tõttu," kirjeldas ta. 

"Hästi koostatud ohutusjuhendid ja töötajate nõuetekohane juhendamine aitaksid vältida ohuolukordi, mis võivad töötajate tervisele saatuslikuks saada," lisas Oja.

Tööinspektsiooni peadirektori Maret Maripuu sõnul saavad probleemid alguse vähesest hoolimisest. "Ehitussektori sagedasim õnnetus on kukkumine tellingult või redelilt. Pea kõiki selliseid õnnetusi saaks üsna väheste kulutustega vältida. Tuletame meelde, et auto pagasiruumi jäänud turvavarustus ei päästa mitmekorruselise maja katust parandava töölise elu, kui ta libastub," toonitas Maripuu. 

Selle aasta esimese kuue kuuga on Eesti ehitussektoris toimunud 198 õnnetust, neist 147 kerget ja 48 rasket, millest surmaga lõppes kolm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles