Laoranna pere teab mere võlu ja valu

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Kes on mere ääres kasvanud, see ei saa sisemaal elada,” ütleb saarlase juurtega Hilja Mändla, seistes abikaasa Raivo Mändlaga Peerni sadamast väljaviiva kanali kaldal.
“Kes on mere ääres kasvanud, see ei saa sisemaal elada,” ütleb saarlase juurtega Hilja Mändla, seistes abikaasa Raivo Mändlaga Peerni sadamast väljaviiva kanali kaldal. Foto: Mailiis Ollino

Laoranna talu perenaine Hilja Mändla läheb ähmi, kui jätame pilgu maja ees kaunitel nagu sametist roosidele, mis vaatavad vastu säravkollaste, kreemjate purpursete õiesilmadega.

“Kaunidust ei ole siin üldse, kopaga kaevati maja ümbrus üles ja pandi vundamendi soojustus, võtsin enne roosid üles, hoidsin paar nädalat kastides ja sussutasin. nüüd nad on väikesed, enne olid ilusad,” seletab perenaine ühe hingetõmbega. “Mul on hea meel, et nad ellu jäid, aga sortidest ei tea ma midagi, panen maha need, mis tuuakse.”

Taevas Torila neeme kohal on umbne. Halli pilvelaama ei suuda laiali puhuda isegi loodetuul, mis sasib vallatult kõrkjapäid. Vanarahvas ütleb, et loodetuul on taeva luud, aga ilmataat targutab omatahtsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles