60+ neljas terviseraamat on pühendatud naistele

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjal 60+ ilmus neljas terviseraamat "Avameelselt naistest".
Ajakirjal 60+ ilmus neljas terviseraamat "Avameelselt naistest". Foto: 60+

Ajakirjal 60+ ilmus neljas terviseraamat "Avameelselt naistest".

"Mehe kõrval elav naine hoolib enamasti kaasa tervisest. Ehk isegi rohkem kui mees ise," rääkis raamatu koostaja, ajakirja 60+ peatoimetaja Eve Rohtla. "Naine hoolitseb mehe eest ennastsalgavalt ja unustab oma vajadused. Kuni ühel hetkel seisab pere šokeeriva fakti ees ja küsib, miks ema haiglas on. "Ja mis nüüd meist saab?"

Kui terve või haige on Eesti naine, selgub Euroopa tervise ja eeldatava eluea alase teabesüsteemi ülevaatest. Saame teada, et 2011. aastal jäi Eesti 65aastastel naistel keskmiselt elada veel 20 aastat. Meestel ligikaudu 15 aastat. See aeg on vastavalt üle ühe ja kolme aasta Euroopa Liidu keskmisest näitajast (21 ja 18 aastat) lühem. "Kurb. Tervena elatud aastate arvutused annavad teada, kui palju aastaid elavad inimesed hea tervisega, ilma krooniliste haigusteta,ˮ lisas raamatu koostaja.

Naiste terviseraamatus on neli osa. Esimeses selgitavad Eesti oma ala parimad arstid naistehaiguste tekkemehhanisme ja ravivõimalusi. Paljude tõbede kõrval, mis puudutavad ka mehi, räägime haigustest, mis tabavad ainult naisi. Vastuse saab küsimus "Kas naisel on teistsugune süda kui mehel?".

Raamatus on kirjeldatud menopausi, mis tuleb kord igal naisel. Lugeja saab teada, et rinnavähil pole varases staadiumis tundemärke. Juttu tuleb sellestki, mis saab pärast kasvaja opereerimist ja kas kümme aastat tagasi tehtud operatsiooni järel on võimalik rinda taastada. Juttu tuleb piinavatest valudest, mis sunnivad tualetiust kulutama ehk naisi sageli kimbutavatest kõhuvaludest ja kusepõiepõletikust, aga ka veenilaienditest.

Teine osa on pühendatud naise hingelisele vananemisele. Lugedes saate informatsiooni hingelise läheduse puudusest põhjustatud hingehädadest, ärevusest, stressist ja depressioonist ning unehäiretest. Psühholoogid annavad nõu, kuidas parema enesetundeni jõuda.

Kolmandas peatükis jagab apteeker nõu, kuidas oma nahk ja juuksed särama panna, kuidas mõjutada enda ainevahetust ja end psühholoogilises, emotsionaalses ja kehalises pöördepunktis ise aidata.

Neljas osa on pühendatud liikumisele, sest lisakilod tekitavad suure koormuse. On hea teada, et igapäevast kodus toimetamistki ei saa pealiskaudselt võtta. Igapäevane koristustöö nagu tolmu imemine, aknapesust rääkimata, annab vanemas eas korraliku koormuse.

Kogumikust leiab tunnustatud arstide – Rein Vahisalu, Riina Kütneri, Made Laanpere, Sulev Ulbi, Ivo Saarma, Triin ja Olavi Vasara, Toomas Ellervee, Evo Kaha, Edgar Lippingu, Priit Põdra, Gennadi Timbergi, Oksana Zahharova, Heisl Vaheri nõuandeid ja kommentaare. Kliiniline psühholoog Katrin Kaljula annab nõu, kuidas tulla toime stressi, depressiooni ja ärevushäiretega. Psühholoog Toivo Niiberg soovitab vähem peeglisse ja rohkem enda sisse vaadata.

Patsientide lood räägivad tegelikust elust. Lihtsas ja arusaadavas keeles antakse ülevaade tõbedest ja hüva nõu, kuidas neid ennetada või nendega hakkama saada.

Raamatud on müügil kõikides Eesti raamatupoodides, samuti suurte kauplusekettide raamaturiiulil. Uut kogumikku saab osta ka Postimehe, Tartu Postimehe, Sakala, Pärnu Postimehe, Virumaa Teataja, Järva Teataja ja Valgamaalase klienditeenindusest.

Varem on samas sarjas ilmunud kolm 60+ terviseraamatut: "Südameasiˮ, "Ai, liigesed!ˮ ja "Avameelselt meestestˮ. Eestis ei olnud varem seenioridele koostatud ühtki kogumikku, mis haaraks mitut valdkonda ja kus eri haiguste tekkemehhanismist ja ravivõimalustest räägivad Eesti oma ala parimad spetsialistid. Need raamatud aitavad mõista, mis vaevusi esineb ja kuidas õnnestub neid koostöös arstide, psühholoogide ja muude spetsialistidega leevendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles