Peeter Järvelaid: Kavala varese suvi

Peeter Järvelaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Järvelaid
Peeter Järvelaid Foto: PP

Enne jaanipäeva oli Pandivere kõrgustikul pikem põuaperiood. Kui potipõllumehed muru niitma hakkasid, tekkis paljudel probleem, et oskamata ennustada nii pikka põuda, said muruniited liialt lühikesed. Nii olid enne vihmaperioodi paljude talude ümber murulapid päris kollased, mis Eesti suvele pole just omane.

Selle aasta varasuvi tõi meie talu õuele veel ühe muutuse, mida varem ei ole osanud märgata. Kui varasematel aastatel olid varesed meie hoovil aktiivsed vaid ajal, kui siin ei pesitsenud toonekure pere, siis tänavu on kurgedel ja varestel piirid muutunud ja paistab, et varesed on saanud mingi osa õuest oma asjatoimetusteks.

Lindude eluruumi piirid on äärmiselt huvitavad, linnamehel peab vaid kannatust olema ja siis avanevad temagi silmad sellele looduse väga rangele süsteemsusele. Juba aastaid elasid meie talu juures varesed, aga nende pesitsusala oli tiikide taga saarekesel puulatvades. Kurgede pesitsusajal hoidusid varesed oma alale ja nad isegi ei lennanud üle õue, sest selle oli vist kurg enda omaks kuulutanud. Selle tõttu olid meie õues pesitsevad väiksemad linnud kure kaitsetsoonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles