Tänavatoit! Mis imeloom see on?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: shutterstock.com

Eesti festivalide ja kultuuriürituste lahutamatuks osaks on tormilise kiirusega tõusnud tänavatoit ja nüüd on see kulinaarne trend jõudnud otsapidi suvepealinna, kus sel nädalavahetusel toimub esimest korda vaid tänavatoidule pühendatud festival Pärnu Maitsete Uulits.

“Juba mõiste “tänavatoit” ise on Eestis väga uus,” tõdeb aga Tartu ülikooli (TÜ) etnoloogiaõppejõud ja semiootik Ester Bardone. Tõepoolest: inglise keelest üle võetud terminit (street food) ei leia “Eesti kirjakeele seletussõnaraamatustki”, kuigi tänavatoit on siinsel kultuurimaastikul kõvasti kanda kinnitanud.

Tegelikkuses ulatub tänavatoidu traditsioon Eestis lausa keskaega. “Oma kaupa müüsid toiduainete tootjad ja töötlejad, nagu pagarid, lihunikud. Müüdi nii linnatänavatel kui laatadel, turgudel ja pidustuste ajal,” selgitab Eesti Rahva Muuseumi teadur Anu Kannike. Niisiis on laadatoitu pakutud sajandeid ja sedagi võib lugeda omamoodi tänavatoiduks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles