Kalev Vilgats: Sellise riigi saimegi

Kalev Vilgats
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Vilgats.
Kalev Vilgats. Foto: Urmas Luik

Kahe nädala pärast tähistame Eesti Vabariigi taasiseseisvumise 25. aastapäeva. Meie taastatud iseseisvus on kestnud rohkem kui eelmine iseseisvusperiood 1918–1940. Ma ei oska paugupealt nimetada väga palju rahvaid, kellele ühe sajandi jooksul oleks kaks korda avanenud võimalus rajada oma riik. Usun, et erinevalt spordist siin kolmandat katset ei anta.

Minu aastakäigu inimestele on aasta 2016 huvitav daatum. Me saame riburada 50aastaseks, mis tähendab, et poole oma elust oleme elanud Eesti NSVs ja teise poole iseseisvas Eesti Vabariigis. Oleme need, kes täie mõistuse juures mäletavad eelmise riigikorra aegset elu ja piiranguid.

Mäletan rõõmu, kui lasteaia nääripakist hakkas näppu banaan (terve banaan, mõtelge!). Mäletan tiiburlaevu, mis tulid Riiast ja sildusid Ülejõel ujuvsilla ääres ning tõid ritsikahordidena lätlasi, kelle eest poodides peideti vorst, või, liha, munad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles