Kodusünnitus peab toimuma reeglite järgi

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistearst Kadri-Liina Vahula kodus sünnitamist ei propageeri, sest teab sünnitusega kaasnevaid riske.
Naistearst Kadri-Liina Vahula kodus sünnitamist ei propageeri, sest teab sünnitusega kaasnevaid riske. Foto: Urmas Luik

Kodus sünnitamise pooldajate võitlus õiguse eest tuua lapsi ilmale haigla asemel vabalt valitud kohas hakkab jõudma lõpusirgele, sest riigikogu sotsiaalkomisjonil on valminud vastava seaduseelnõu põhi.

Kas kodusünnitus seadustatakse, jääb riigikogu järgmise koosseisu hääletada.

Staaþikas günekoloog, Pärnu haigla naiste- ja lastekliiniku juhataja Kadri-Liina Vahula arvab, et naise vaba tahet kodus sünnitada ei saa keegi keelata, kuid kodusünnituse valinud peaksid arvestama ka sündiva lapse õigusi.

Kas teie toetate kodus sünnitamist?

Siin on tegelikult peidus kaks küsimust: kas ma toetan kodus sünnitamise legaliseerimist või üleüldse kodus lapse ilmaletoomist?

Kodus sünnitamine tuleb kindlasti legaliseerida, kuid minu arusaamist mööda pole ka praegu kodus sünnitamine ebaseaduslik tegevus. Naisel on vaba valik, ta võib sünnitada, kus iganes tahab. See pole seadusega keelatud ja ühtegi inimest haiglast väljaspool sünnitamise eest ei karistata.

Küsimus on pigem selles, kuidas on abi andmisega kodus. Kas ämmaemand võib sünnituse juurde seaduslikul alusel minna, kas kodu vastab seatud tingimustele, kas sünd registreeritakse nõuetekohaselt ning kui ruttu jõuab kiirabi vajadusel patsiendi haiglasse toimetada.

Selle kõige seadustamise poolt olen kahel käel, sest kodus sünnitamine peab olema korraldatud, toimuma kindlate reeglite järgi.

Kas ma kodus sünnitamist pooldan, on hoopis teine küsimus. Naise vaba tahet kodus sünnitada ei saa keegi keelata, kuid arvestada tuleb sünnituse teise poole, lapse õigusi.

Laps ei saa sündimise kohta ega viisi valida, valib ja vastutab ema. Kui sünnitus tüsistub ja abi ei ole õigeaegne, kannatab eeskätt laps.

Selles mõttes ma tulihingeline kodusünnituse propageerija kindlasti ei ole. Ma tean sünnitusega kaasnevaid riske ja seda, et sünnituse käigus muutub kõik nii kiiresti.

Ka siin haiglas otsustab teinekord viis-kümme minutit kõik. Ja kui viie minuti asemel tuleb abi, näiteks võimalus keisrilõikeks, poole tunni kuni tunni jooksul, võib olla juba hilja.

Loomulikult, enamik sünnitusi kulgeb normaalselt, seetõttu pole riskid väga suured, aga me ei oska ennustada 100protsendise tõenäosusega, missugune sünnitus mingil hetkel tüsistub ja kiiret sekkumist vajab.

Kas olete väljaspool haiglat sünnitust vastu võtnud?

Ei ole ja planeeritult ei läheks ka. Kui on vaja erakorraliselt abi anda haiglast väljas, siis loomulikult võtaksin sünnituse vastu, aga see on hoopis teine olukord. Lapsi sünnib ju nii kiirabiautos kui kodus planeerimata, aga need on väga kiired sünnitused, kus reeglina ei juhtu midagi.

Kuivõrd Pärnu haiglas rasedusega arvel olijad huvituvad kodus sünnitamisest ja võimalusest kasutada seejuures tasulise ämmaemanda abi?

Neid naisi on. Mõneti on just Pärnust saanud alguse kodus sünnitamise liikumine mitme aktiivse, ise kodus sünnitanud ja teisi kodus sünnitamist kavandanud naisi juhendanud emade eestvõtmisel.

Aastaid tagasi oli probleemiks kodus sündinud laste registreerimine ja neile isikukoodi andmine. Need murekohad on nüüdseks lahendatud.

Tasulist ämmaemandat saab valida haiglas sünnitades. Üldjuhul on naised arvel sama ämmaemanda juures, kes lõpuks ka sünnituse vastu võtab.

Minu teada ei planeeri Pärnu haigla ämmaemandad hakata kodus sünnitusi vastu võtma, selline tegevus vajab investeeringuid, korralikku riskikindlustust.

Sageli tuuakse näiteks Hollandit, kus kodus sünnitamine on väga levinud. Seal on aga väga ranged nõudmised kodule ja ämmaemandale, täpselt on määratletud kaugus haiglast, kodu olukord, isegi voodi kõrgus põrandast. Pered ja ämmaemandad peavad läbima vastava koolituse, olema suutelised lapsele kiiret abi andma. Aga ka Hollandis juhtub.

Kuidas Eesti mehed kodus sünnitamisse suhtuvad?

Minu kogemuse põhjal mehed seda väga ei toeta. Nad pelgavad riske, mida haiglast väljas sünnitamine kaasa võib tuua. Hirm kodusünnituse ees käib ka kodus sünnitamist pooldavate naiste kaasade kohta.

Alles hiljaaegu tähendas üks vast isaks saanu pärast lapse keisrilõikega ilmaletulekut: jumal tänatud, et sünnitus toimus haiglas. Ega tahtnud mõeldagi, mis võinuks juhtuda, kui nad naisega haiglasse poleks jõudnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles