Lahe põhjas haruldasi laevavrakke ei leba

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siinsete rannavete kõige tuntuma laevavraki, keskaegse koge säilinud osad on alates 2012. aastast eksponeeritud Pärnu Muuseumis.
Siinsete rannavete kõige tuntuma laevavraki, keskaegse koge säilinud osad on alates 2012. aastast eksponeeritud Pärnu Muuseumis. Foto: Urmas Luik

Muinsuskaitseameti registrist leiab andmeid 12 Pärnu lahe põhjas lebava või kaldale jooksnud laevavraki kohta, kuid neist palju suuremat ajaloolist väärtust kannavad Pärnu muulid. Seni on ainult kahe vraki, sealhulgas kogu Põhjamaades ainulaadse Pärnumaa koge leiupaik täpselt teada.

Planeeringuid ja keskkonnamõjusid hindavas Hendrikson & Ko koostatud “Pärnumaa mereplaneeringus” on välja toodud, et planeeringualal asub kokku 12 laevavrakki, kuid suurt ajaloolist väärtust neil pole. Pärnumaa muuseumi direktor Aldur Vunk nõustus, et kullalaevu otsida pole Pärnumaa hobisukeldujatel mõtet, kuna Pärnumaa merepõhjas mingeid haruldusi ei leba.

“Samal ajal on need vrakid siiski osa rahvusvahelisest merekultuuripärandist. Samuti võib neil olla väärtus eri liikide elupaikade, omalaadsete tehisriffidena,” ütles keskkonnaekspert Kuido Kartau. “Vrakkide säilitamine ja neile kaitse tagamine on oluline. Seetõttu tulebki igasuguse tegevuse korral merel arvestada nende kui potentsiaalsete kaitsealuste objektidega.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles