Joel Haukka: Omariikluse taastas rahva üksmeel

, pensionär, Stockholm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joel Haukka.
Joel Haukka. Foto: PP

Augustiputšiga Moskvas oli tekkinud olukord, mis Eesti iseseisvuse taastamise võimalikuks muutis. Piiride kompamine, kuidas saaks naabri ülemvõimu alt lahkuda, algas juba loominguliste liitude ühispleenumil 1988. aasta aprilli algul. Pleenumil peeti tolle aja kohta julgeid kõnesid. Omariiklust ega Eesti Vabariigi taastamist ei julgenud seal veel keegi otsesõnu mainida, kuid NSV Liidu näidisvabariik Eesti NSV oli muutunud mässumeelseks.

50 okupatsiooniaastat olid tekitanud rahvas masendust, lootusetust, hirmu.

Rootsi tollane peakonsul Leningradis ja Balti liiduvabariikides Dag Sebastian Ahlander on raamatus “Mäng Baltikumi pärast” kirjeldanud olukorda väga tabavalt. “Balti nomenklatuuri esindajad – nii nagu kõik baltlased – olid muutunud kõnepruugilt rahvuslikumaks. Baltikumi muljetest domineeris siiski täieliku vaimse stagnatsiooni ja kultuurilise armetuse tunne. Niisama tuntav oli nende alistatud rahvaste hirm ja alandlikkus,” märgib Ahlander.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles