Taasiseseisvumise päeval kõlasid Toris laulud

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Silvia Paluoja

Täna Torisse sõitvas bussis soovisid eakamad inimesed üksteisele ilusat pidupäeva ja meenutasid sündmusi veerandsada aastat tagasi ning tõdesid, et noorem, juba vabas Eestis sündinud põlvkond, ei hooma, kuidas vabadus koos sinimustvalgega meile tuli. 

Pidupäevameelolu lisas kaunis päikeseline ja soe ilm, mis oli nagu kingitus lõikuskuu vihmade vahele. 

Eesti sõjameeste mälestuskirikus Toris toimus taasiseseisvumispäeva 25. aastapäevale pühendatud tänujumalateenistus, isamaalisi laule esitas sõjameeste ühenduse meeskoor Helle Kullamaa juhatusel. 

Teenisid EELK peapiiskop emeeritus Andres Põder, kaitseväe peakaplan emeeritus Tõnis Nõmmik ja kaplan Meelis Rosma ning Tori koguduse õpetaja Ants Kivilo, orelil mängis Evi Vaher.

Täna 13 aastat tagasi avati kiriku juures skulptor Mati Karmini ratsamonument “Püha Jüri võitlus lohega”, mille jalamile asetasid pärjad ja esinesid tähtpäevasõnavõtuga Pärnu maavanem Kalev Kaljuste, Pärnu abilinnapea Rainer Aavik, Tori vallavanem Kaie Toobal ja teised, trikoloorse lindiga pärja asetasid monumendi jalamile vabadusvõitlejate liidu esindajadki.  

“Oleme oodanud ja ära oodanud oma vabaduse, vabas Eestis on üles kasvanud terve põlvkond eestlasi, aga meie kui riigi kasv jääb kinni riiakusse ja kadedusse,” sellised mõtted kõlasid pühakoja seinte vahel. Õues pakkusid Naiskodukaitse liikmed maitsvat boršisuppi ning meenutusi ja mõtteid jätkus koduteelegi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles