Pärnut elustavad kujud vajavad läbimõtlemist

Silvia Paluoja
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seda, millised Pärnuga seotud ajaloolised isikud ja sündmused vajavad avalikus ruumis jäädvustamist kujudena, arutas kodanikualgatuse korras koos käiv volikogu ühenduste ümarlaud, mida koordineerib Astrid Hindriks.

Pärnu linnavolikogu esimehe asemel rääkis sama päeva volikogu istungist linnapea Toomas Kivimägi, kes seejärel haakus ümarlaua kokkusaamise põhiteemaga: skulptuuride loomine linna. Arutelul ütlesid sõna sekka riigikogu liige Mark Soosaar, linnakunstnik Janno Poo-puu ja kujur Rait Pärg.

Sama teemat on käsitlenud Pärnu linnakodaniku maja ümarlaud, mille ettepanekud on jõudnud nii eelmise kui selle volikogu esimeheni ja järgnenud on vaikus.

Pärg meenutas, et tema on koostanud Pärnu linnavalitsusele juba 2002. aastal oma visiooni, keda jäädvustada skulptuuridena, kuhu need kujud paigaldada ja kuidas hooldada, aga seegi töö on jäänud kellegi sahtlisse.

Arutelul jäid kõlama Pärnus 1711. aastal sündinud maailma esimese elektriteadlase Georg Wilhelm Richmanni, arhitekt Olev Siinmaa ja kuurordile aluse pannud linnapea Oskar Kase nimi.

MTÜ Selts Raeküla juhatuse liige Liivi Kaasik rääkis seltsi plaanist püstitada tähis tuntud akordionistile ja pedagoogile Venda Tammannile, kes on käinud Raeküla koolis ja sellest linnaosast pärit. Pärnu Rotary klubi esindaja Jüri Feofanov selgitas Kihnu Jõnnu kuju loomise mõtet ja tööde järge, pronkskuju hakkab seisma jahtklubi ees ja avatakse mai keskel.

Arutelu keskmes oli puhke- ja turismilinna käidavamaid kohti Rüütli tänav, kus toimetuse maja ette paigutatud Pärnu Postimehe asutaja Johann Voldemar Jannseni kuju pakub huvi külalistele, kes end postipapa kõrval pildistavad. Leiti, et iga kujuga peaks kaasas käima legend nagu papa Jannseni hoitava ajalehega, millest käega ülelibistamise järel tulevad vaid head uudised.

Volikogu ühenduste ümarlauas osalenud jõudsid poolteisetunnise arutelu tulemina järeldusele, et eri poolte huvi kodulinna nii ajalooliste kui emotsiooni tekitavate kujudega elavdamise vastu on suur. Vaja on veel kokku saada, et mõtted ja võimalused põhjalikult läbi rääkida.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles