Lasteaednike liit tähistas juubelit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötuba Pernova loodusmajas.
Töötuba Pernova loodusmajas. Foto: Holar Sepp

Lasteaednikud üle Eesti kogunesid Pärnumaale kahepäevasele suveseminarile, et tähistada Eesti lasteaednike liidu (ELAL) 25. aastapäeva.

Nende aastate jooksul on lasteaednike liidul olnud hea koostöö haridus- ja teadusministeeriumiga ning riigikogu kultuurikomisjonile on tehtud ettepanekuid alusharidust puudutavate teemade kohta. 1992. aastast alates taotles ELAL kasvataja ametinimetuse ümbernimetamist õpetajaks ja 1999. aastal sai see teoks. 15. juunil 2015 andis Eesti lasteaednike liit riigikogule üle kollektiivse pöördumise  27 220 toetusallkirjaga, et tagada kõigile alushariduse pedagoogidele ühtne riiklik õpetaja töötasu alammäär, mis on rahastatud samamoodi kui kooli pedagoogidel. Kuigi me ei saavutanud taotletud eesmärki, said lasteaiaõpetajaid puudutavad teemad poliitikute hulgas suurema kõlapinna.

Eesti lasteaednike liidu esindus on osalenud haridusfoorumi toimkonnas ja kõigi alusharidust puudutavate otsuste tegemisel.

Juubeliseminar algas Paikuse lasteaias Mesimumm traditsioonilise avatseremoonia ja uute liikmete vastuvõtmisega. Seekordse seminari teema oli „Linnaruum ja looduskeskkond kui õpetaja ja lapse arengu toetaja”. Pille Kriisa provotseeriv koolitus „Kuidas paremini mitte õpetada lapsi?” avardas kohalolijatele õpetamise vaatenurka. Seejärel suunduti töötubadesse.

Üle Eesti kokku tulnud lasteaiaõpetajad said ülevaate Pärnu linnaruumi ja looduskeskkonna võimalustest õppe- ja kasvatustöö rikastamisel. Õpikeskkonnana kasutati Pärnu vanalinna, Vallikääru, rannaniitu, Pernova loodusmaja ja planetaariumi ning Pärnu nukuteatrit. Maarja-Magdaleena gildis valmistati tervislikke maiustusi, mida on lihtne koos lastega järele teha. Õpetajad said uusi ideid, kuidas rakendada oma kodukandi võimalusi õppetegevuse mitmekesistamiseks.

Pidulik juubeliüritus toimus Andropoffi villas, kus Audru muuseumi juhataja Helgi Roots tutvustas hoonete arhitektuuri ja ajalugu. Külalistena olid peol esindajad haridus- ja teadusministeeriumist, Eesti alushariduse juhtide ühendusest ning Eesti lasteaednike liidu asutajaliikmed. Sünnipäeva puhul anti üle kingitusi ja tänukirju, meeleolu hoidsid üleval Ats Kirsi ja Jaanus Jantson.

Seminari teise päeva hommik algas üldkoosolekuga, kus kinnitati ELALi uus põhikiri. Pärnu Pillerpalli lasteaia pedagoogid tutvustasid osalejatele arengumängu, mis pakub alternatiivi arenguvestlusele ja on abiks koolivalmiduse hindamisel. Seminari finaaliks oli Pärnu kultuuri ja ajalugu iseloomustavaid objekte tutvustav orienteerumismäng.

Pärnumaal veedetud kaks päeva möödusid kiiresti. Suveseminaril said osalejad jagada kolleegidega mõtteid, kogemusi ja kontakte. Eesti lasteaednike liit tänab kõiki seminarist osavõtnuid, külalislahket Paikuse lasteaeda ja lasteaednike liidu liikmeid Pärnumaalt, tänu kellele 25. suveseminar nii kenasti ja ladusalt õnnestus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles