Soojad ööd sigitavad seeni

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häädemeeste mees Pjotr müüb turul metsaseeni ja õpetab seentel vahet tegema: haavapuravik läheb praadimisel mustaks, kivipuravik jääb valgeks.
Häädemeeste mees Pjotr müüb turul metsaseeni ja õpetab seentel vahet tegema: haavapuravik läheb praadimisel mustaks, kivipuravik jääb valgeks. Foto: Silja Joon

Niisked ilmad ja soojad ööd on seened metsa alla toonud, kuid Pärnu turu seenemüüjate arvates on puugikartlikel lihtsam osta puravikke ja riisikaid turult.

Pärnu turul kauplesid metsaseentega Raivo ja Pjotr Häädemeestelt. Raivo sõnade kohaselt siginevad seened metsa all, kui ööd on soojad. Turule tulid mehed kivi- ja haavapuravike, kuldsete kukeseente, võiseente, haava- ja kuuseriisikate ning roosade kaseseentega. “Kuldseid kukeseeni ostetakse kuivatamiseks, lastakse need siis kohvimasinas pulbriks, et segu suppidesse ja kastmetesse lisada. Hea maitse annavad,” rääkis Raivo.

Soomaa giidi Aivar Ruukeli teatel on viimasel viiel päeval kõva vihmaga palju noori seeni üles tulnud. On puravikke, riisikaid ja pilvikuid. Turistide seltskonnas looduses liikudes pole aega neid korjata, aga kui töö tehtud, läheb ta vahel mõnda silma jäänud seenekohta tagasi, et söögiseened koju viia. “Seeni tuleb mühinal,” oli Ruukeli sõnum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles