Toris tähistati Vene okupatsioonivägede Eestist väljaviimise päeva (1)

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjameeste mälestuskirik Toris.
Sõjameeste mälestuskirik Toris. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Täna 22 aastat tagasi lahkusid Vene okupatsiooniväed Eestist. Selle päeva puhul anti Tori kirikus üle toonastele vabatahtlikele riigikaitsjatele mälestusmedalid.

Medalid on kodanikualgatuse korras loonud Eesti vabadusvõitluse ja vastupanuliikumise mälestusliit. Justiitsministeeriumi pressiesindaja teatel andsid medalid üle justiitsminister Urmas Reinsalu ja Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili.

Reinsalu ütles oma sõnavõtus, et need mehed ja naised, kes iseseisvuse taastamise ajal julgesid vabatahtlikuna panustada vabaduse kaitsmisse ja taastamisse, väärivad tunnustamist ja austamist.

"Toona seisis silmitsi tundmatusega kogu rahvas, kuid valmidus vajadusel seista, relv käes, vabaduse taastamise eest oli iga inimese vapper otsus. Kogu Eesti omariikluse aeg on olnud võitlus vabaduse kaitseks ja vastupanu võõrvallutajatele," rõhutas justiitsminister.

Reinsalu sõnul peame täna, Vene vägede lahkumise aastapäeval, selgelt ütlema, et meie kohus on mitte unustada okupatsiooniajal osaks saanud määratut kaotust ja kannatust. "Kui pöörame minevikule selja, pole meie oma praegused Eesti põlvkonnad väärt seda vabadust, mille eest meie varasemad põlvkonnad on võidelnud," rääkis ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles