Juhtkiri: Pärnumaa uhkus

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves annab tänavu seoses iseseisvuspäevaga ja Eesti riigile osutatud teenete tunnustamiseks 99 teenetemärki, jätkates sellega meeldivat stiili aumärgisaajate hulgaga mitte üle pingutada. Hoolimata sellest, et tänavu toimuvad peale riigikogu valimiste presidendivalimised.

Teenetemärkide saajate hulka tasub just valimiste aastal tähele panna seetõttu, et ei ole liig meenutada presidendivalimiste aastat 2006, mille iseseisvuspäeva paiku andis president Arnold Rüütel riikliku teenetemärgi üle 800 inimesele. Püstitades sellega valdkonna absoluutse rekordi, mis loodetavasti jääb igaveseks ületamata.

Riiklike autasude andmises puudub iseenesest reegel või seadus, mis näeks ette, kui palju neid Eesti-suuruses riigis iga aasta andma peaks. Ühest küljest ei saa ju hulk tublisid inimesi elu jooksul ühtegi teenetemärki, teisalt vähendab märkide külluslik jagamine tahes-tahtmata nende väärtust. Ilves hoiab riiklike autasude osas oma joont üsna kindlalt ja president Rüütli aegse priiskamisega võrreldes tuleb seda tunnustada.

Kahtlemata pole iseseisvuspäevaga seoses antavate teenetemärkide puhul kõige tähtsam nende hulk ega eelolevad valimised, vaid ikka inimesed, kes pidulikul moel märgikandjaks saavad.

Tänavuaastane nimekiri on küllaltki mitmekesine: autasusid jagub poliitikutele, ettevõtjatele, kunstnikele, kirjanikele, muusikutele, teadlastele, kohaliku elu edendajatele ja veel paljudele.

Sel aastal on põhjust rõõmustada pärnumaalastelgi, sest siitkandi inimesi mahtus autasusaajate sekka päris mitu.

Väärikad inimesed on nii loodushoidja Agu Leivits, rahvalaulik Virve Köster ehk Kihnu Virve, vereloovutaja Anu Vainola kui vabadusvõitleja Leopold Viirpalu. Eriline rõõm on Pärnu Postimehel, et kõrge tunnustuse pälvib meie viljakas kaasautor, ajaloouurija ning kultuuritegija Olaf Esna.

Palju õnne!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles