Silvia Paluoja: Tulevikku astutud jäljed

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvia Paluoja.
Silvia Paluoja. Foto: PP

Presidendikandidaadi valiku üle tõmblevas riigis on tõsiseid tegusid tehtud külades, kus kroonikaraamatutesse jäävad anno Domini 2016 astutud sügavad jäljed. Need on avalikku ruumi paigutatud tähised või kogumikud, mida masstiraažides ei trükita, aga kus on sees kaardilt kadunud külade lugu. See, mida ei pühi mälust ühegi haldusreformiga ega paiksete nagu etturite tõstmisega malelaua valgelt ruudult mustale.

Merekultuuriaasta vääriliselt on olnud ettevõtmisi merelises saarvallas Kihnus. Suaru sadamast paari sammu kaugusel on üheksa kivi sätitud nagu Väikese Vankri maapealne peegeldus ja juures kiri, mis ütleb: see on Nordi tee, mis on pühendatud neile, kes merel, ja mõeldes neile, kes jäänud merre. Kivilaevamudel Altärä, Pulli Janka lauluvihikust leitud joonistuste järgi tehtud kihnlaste esimene animafilm – kõik see on sündinud vabaühenduse Kihnu Mere Selts missioonitundega inimeste algatusel.

Samasugusest eluülesande täitmisest on kantud Kabli külaseltsi ettevõtmised. Kroonikad, milles ajaleheväljalõigete ja käsitsi kirjutatuna talletatud pisimgi paigasündmus ja inimene, aga jäädvustatud ka purjelaevanduse ajalugu. Suvesüdames avatud mälestuskivid kuulsate kaptenite-reederite nimedega ja kaks tugevat mälestuspinki, millel jalgu puhates mõtiskleda kangete esiisade üle, kes ehitasid siinsamas rannas Eesti esimese kaugsõidupurjeka ja veel kümneid uhkeid laevu ning kes ei peljanud tuult ega tormi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles