Kutsehariduskeskus võttis kõneks kutsekoolide ettevõtlusõpe

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa kutsehariduskeskus.
Pärnumaa kutsehariduskeskus. Foto: Urmas Luik

Pärnumaa kutsehariduskeskus (PKHK) korraldas augusti viimasel päeval Erasmus+ projekti "VET School as Entrepreneurial Hub" lõpuseminari.

Lühidalt IncuVETi ehk kutsekoolide kui ettevõtlusinkubaatorite projekti lõpetamisel tutvustas PKHK projektijuht Teele Luksi saavutatud tulemusi ning esitles Belgia ja Kreeka ettevõtlusõppe praktikaid ja ettevõtluse õpetamise hindamise metoodikaid.

PKHK täiskasvanute koolituse osakonna juhataja Sirje Pauskar kõneles Soome ja Põhja- ning Lääne-Hispaania ettevõtluse ja ettevõtlusõppe toetamise süsteemist kutsehariduses. Pärnu linnavalitsuse ettevõtluse arengu peaspetsialist Aare Raev andis ülevaate ettevõtlusõppe hetkeolukorrast ja võimalustest ning oma äriidee leidmise ja arendamise võimalustest nii Pärnus kui mujal Eestis.

Pauskar kirjeldas, kuidas Hispaanias ja Soomes tööandjad kutseharidusse kaasatakse. Tööandjad esitavad neis riikides õpilastele ülesandeid ja õpilased pakuvad välja probleemide lahendamiseks oma versioonid, mida hiljem koos ettevõtjatega analüüsitakse.

Hispaanias ja Soomes on ettevõtlusõppe rõhuasetus praktilisel õppel ning Põhja-Hispaanias alustab tervelt 70 protsenti kutsekooli lõpetajatest ise ettevõtlusega. Pauskar tõstis esile sedagi, et Hispaanias toimib hästi kutsekoolide õpetajaid koondav organisatsioon, mis pakub ettevõtlusõppe edendamiseks koolitusi, seminare ja kaasab pedagooge projektidesse.

Projekti käigus loodi koduleht, kus on üleval praktikad/edulood, uuringud, õppereiside kokkuvõtted ja uudiskirjad. Septembris pannakse sinna üles praktikaid ja edulugusid ka eesti keeles, et õpetajad, koolitajad, tööandjad ja huvitatud saaksid tutvuda ettevõtlusõppe ja ettevõtlikkuse näidete ning metoodikaga.

Kutsekoolide kui ettevõtluse inkubaatorite projekt sai alguse tunamullu neljas riigis.

Ettevõtmise eesmärk on olnud kaardistada kutsekoolide ettevõtlusõppe olukorda ja toetussüsteemi loomise võimalusi ehk kuidas paremini toetada ja edendada kutsekoolide innovaatilist rolli kohaliku ning piirkondliku ettevõtluse arendajana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles