Päästekeskusesse toodud väidetav ipriidipakk osutus ohutuks

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ipriiti ehk sinepigaasi kasutatakse keemiarelvades.
Ipriiti ehk sinepigaasi kasutatakse keemiarelvades. Foto: Wikipedia.org

Täna ennelõunal tõi üks naine Pärnus Pikal tänaval asuvasse päästekomandosse paki, milles tooja sõnutsi oli sinepigaas ehk ipriit.

Kaitseriietuses päästjad sulgesid toodud paki kohe konteinerisse. Kohale kutsuti päästeameti erikeemia talitus, kes viis konteineri linnast välja ja võttis proovid.

Selgus, et pakis keemiarelvades kasutatavat ainet siiski ei ole. Tegemist oli vanemat tüüpi kemikaalide tuvastamise seadme ja näidiste komplektiga. Ohtlikke aineid pakis ei olnud.

Päästeteenistus juhib tähelepanu, et leides või omades ohtlikku või tundmatut ainet, ei tohi seda mingil juhul ise kohale transportima hakata. Selline teguviis paneb ohtu nii aine transportija kui kaaskodanikud, kui ainet peaks lekkima.

Ohtliku aine leiust tuleb teavitada häirekeskust telefonil 112. Majapidamises kasutatavaid kemikaale võetakse vastu ohtlike ainete kogumispunktis.

Ipriit on nime saanud Belgia linna Ieperi järgi, mille lähedal Saksa väed seda gaasi 12. juulil 1917 esimest korda sõjategevuses kasutasid.

Ipriit on tumedat värvi vedel sinepi- või küüslaugulõhnaga aine, mis lahustub hästi orgaanilistes ainetes, ent vees halvasti.

Organismi sattudes tekitab ipriit nahal ville, mis muutuvad raskesti paranevateks haavanditeks. Ipriidi mõju avaldub 4-12 tunni pärast.

Lääne-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Viktor Saaremets ütles, et naise jutu järgi oli pakk arvatava ipriidiga kuulunud kunagi ta abikaasale. Et tegemist on ohtliku ainega, oli naine otsustanud selle päästekeskusesse toimetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles