Peeter Järvelaid: Presidendivalimiste vahekokkuvõte

Peeter Järvelaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu oma kolme katsega näitas, et tegelikult neil polnudki soovi presidenti parlamendis ära valida. 24. septembril saab oma kaks katset valimiskogu.
Riigikogu oma kolme katsega näitas, et tegelikult neil polnudki soovi presidenti parlamendis ära valida. 24. septembril saab oma kaks katset valimiskogu. Foto: Liis Treimann / Postimees

Eesti presidendi valimisega on sama lugu nagu statistikas eestlaste usklikkusega. Ühelt poolt oleksid eestlased (st Eesti elanikud ehk eestimaalased) justkui maailma kõige vähem religioosne rahvas, rääkides aga inimestega vahetult, siis eimillessegi uskuvat kaasmaalast nagu ei kohtagi.

Lugedes ajakirjandusest presidendikarusselli ülevaateid, tekib vahel tunne, et presidendiamet hakkab oma tähtsust kaotama ja leidub inimesi, kes tahaksid näidata Eesti Vabariigi presidendi institutsiooni võimalikult vähenõudliku ametikohana, mille suurim väärtus seisneb selles, et “hea palga eest on võimalik ehk väga vähe tööd teha”.

Hea, et on valimiskogu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles