Toivo Praakel: Naabrid, pange soodsama internetiühenduse nimel seljad kokku

, Telia Eesti võrgu ja infrastruktuuri arenduse allüksuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telia Eesti võrgu ja infrastruktuuri arenduse allüksuse juht Toivo Praakel.
Telia Eesti võrgu ja infrastruktuuri arenduse allüksuse juht Toivo Praakel. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Usun, et kellelgi poleks midagi selle vastu kui Eestimaa igasse kodusse, suvilasse ja metsatallu ulatuks üle kaabelühenduse kiire ja tänapäevane internetivõrk. Sellega paraneks nii inimeste, ettevõtete, kohalike piirkondade kui ka kogu riigi elu.

Kui vaadata olukorda riigi, kohalike omavalitsuste või operaatorite poolt, see paraku reaalsuseks ei saa isegi hea tahtmise korral – piirid seab majanduslik otstarbekus. Samuti on selge, et vaid vähesed kliendid on valmis tellima oma kulu ja kirjadega endale kilomeetri kauguselt jooksva interneti püsiühenduse, kui see maksab suurusjärgus 12 000 eurot. Raha loevad kõik, nii eraisikud, ettevõtted kui riigiasutused, üle mõistuse summasid ei soovi investeerida keegi.

Küll on oluline tähele panna, et kui seesama kilomeetrine liin hakkab teenindama viit kuni kümmet naabrit, on summad juba oluliselt väiksemad. Pealegi panustab ka Telia sadu eurosid iga liituva kliendi kohta, mis teeb liitumise veelgi odavamaks. 

Telia praktikasse on hakanud ilmuma üha enam näiteid, kuidas kohalikud kogukonnad, külad ja asumid sellest pudelikaelast üle on saanud. Oleme korduvalt eeskujuks tõstnud Suure-Jaani valla kogemust Viljandimaal, kus Rääka küla seitsmele talule loodi moodne valguskaabliühendus (kiire internet 100/100 Mbit/s, Telia TV jpm). Valla veetava projekti kaudu on 150 majapidamist saamas või juba saanud optikaühenduse. See on hea näide kohaliku rahva, valla ja Telia koostööst.

Konkreetsete juhtumite puhul võib esile tõsta just kohaliku omavalitsuse panust, kes võimaldas luua lihtsustatud projekti, aitas maaomanikke kokkulepete saavutamisel ja toetas ehitamisel.

Sama koostöömudelit saavad ühe piirkonna inimesed rakendada linnades, näiteks Nõmme-sarnastes eramupiirkondades. Kuna Telia asendab vaskkaableidki uuemate tehnoloogiatega (VDSL2, G.Fast), oleme alati tänulikud info ja pöördumiste eest, mille taga on näiteks rühm naabreid.

Sellisel kujul on meil töös teisigi piirkondi: Tartumaal Ihaste ja Raadimõisa, Harjumaal Järveküla ja Jüri ning hiljuti alustasime projektiga Juminda poolsaarel.

Need on näited, kuidas koostöö ja ühise ettevõtmise toel turutõrkest üle saada. Siit soovitus: kui teie tänava, küla, alevi või piirkonnani pole veel tänapäevane internetiühendus jõudnud, pange üleaedsetega seljad kokku ja pöörduge kohaliku sideoperaatori poole. Mida rohkem on huvilisi ühest piirkonnast, seda madalamaks kujuneb ühenduse hind. Räägime seejuures kordades madalamast hinnast. Loomulikult on sel juhul ka teenuse pakkuja valmis liitumise hindade osas suurema sammu vastu astuma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles